Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.07.24
149 1

Відстрочка по догляду за інвалідами батьками

У цій статті поговоримо про гучний порядок КМУ № 560, який усі так активно обговорюють, і про те, як це вплине на тих, хто має відстрочку від мобілізації для догляду за батьком-інвалідом 1 або 2 групи. Найбільша кількість запитань до мене надходить саме щодо цього виду відстрочки. Тому що він найзаплутаніший, найспірніший, особливо після прийняття постанови КМУ № 560. І тому що саме щодо нього найбільше всіляких спірних ситуацій виникає в ТЦК і СП, які користуються незнанням законів з боку громадян, і просто їх плутають - то догляд потрібно оформляти, то ні, то у Вашого тата є тітка в Житомирі, то надайте довідки з РАЦСу про відсутність інших родичів, яких не існує. Загалом, ці всі моменти ми й обговоримо. Що потрібно, а що не потрібно.

 

Відстрочка від мобілізації за абзацом 9 ст. 23 і за абзацом 13 ст. 23, у чому відмінності

 

У цій статті ми з Вами розберемо ситуацію, коли у Вас один з батьків інвалід 1 або 2 групи, і коли Ви у нього єдиний родич 1 ступеня споріднення. І більше або нікого немає, або всі інші родичі є військовозобов'язаними.

Саме ця ситуація називається відстрочкою за абзацом 13 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У разі ж, якщо Ви далеко не єдиний родич 1 ступеня спорідненості у Вашого батька інваліда 1 або 2 групи, і всі інші військовозобов'язаними не є, інвалідами або особами, які потребують постійного догляду, також не є, то мова вже не може йти про відстрочку від мобілізації за абзацом 13.

І якщо є такі інші родичі, то тут потрібно вже говорити про відстрочку від призову зовсім за іншим абзацом - за абзацом 9 частини 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", за яким її отримати вже складніше. Бо такі батьки, по-перше, мають потребувати постійного догляду за висновком у довідці МСЕК або ЛКК, а по-друге, за ними треба оформляти догляд. На що теж є кілька способів.

Загалом, якщо простіше пояснити, якщо Ви єдиний і у батька інваліда 1, 2 групи нікого немає більше, або всі інші військовозобов'язані, або теж інваліди, або з довідками ЛКК, то це саме той вид відстрочки за абзацом 13 ст. 23, який ми розберемо в цьому відео.

А от якщо решта є - це вже абзац 9 ст. 23, якому буде присвячено інша окрема стаття.

 

Як визначити єдиний ти родич чи ні у батька інваліда

 

Щоб у Вас була відстрочка від мобілізації за абзацом 13 ч. 1 ст. 23, Ви у батька інваліда маєте бути єдиним родичем.

Хто з родичів може стати перешкодою щодо Вашої відстрочки за абзацом 13?

Це чоловік або дружина Вашого батька інваліда, це його інші діти, і це його живі батьки.

Ось цей спектр родичів ми розглядаємо.

Решта родичів - онуки, тітки, дядьки, брати, сестри, Ваш чоловік або дружина (не батька, а Ваші), стосунку до цього відстрочення не мають і на нього не впливають. Тому їх не аналізуємо.

Аналізуємо тільки чоловіка або дружину Ваших батьків інваліда, їхніх інших дітей і їхніх живих батьків.

Якщо таких родичів у Вашого батька інваліда 1 або 2 групи немає взагалі, то однозначно у Вас є всі підстави отримати відстрочку від мобілізації за абзацом 13 ст. 23.

А от якщо такі є, то давайте розбирати, хто вони.

Підстава, щоб такі інші родичі перестали бути Вам перешкодою для отримання відстрочки за абзацом 13 є наявність у них інвалідності будь якої, хоч 1, хоч 2, хоч 3 групи, або довідки ЛКК чи МСЕК про те, що вони потребують постійного догляду. Тоді можна сміливо виключати таких родичів зі списку тих, хто перешкоджає відстрочці. І збирати з документи про інвалідність або ж довідки ЛКК чи МСЕК.

Якщо ж у Вашого такого іншого родича немає ні інвалідності, ні довідки ЛКК або МСЕК - то він, на жаль, є прямою перешкодою для Вашої відстрочки від мобілізації за абзацом 13 ст. 23.

Крім випадку, якщо цей родич теж, як і Ви, є військовозобов'язаною особою від 18 до 60 років. І теж підлягає мобілізації.

Приміром, якщо у батька інваліда 2 групи є двоє синів, обидва військовозобов'язані, і обидва не інваліди та постійного догляду не потребують, то він вправі обрати одного з них і надати відстрочку від мобілізації тільки одному з них.

Але якщо він вибрав 1 із синів таким чином, то другому він уже відстрочку по догляду за собою не дасть.

Отже, підіб'ємо підсумки. Коли у Вас є відстрочка від мобілізації за абзацом 13 ст. 23?

Це коли Ваш батько інвалід 1 або 2 групи.

Коли у Вашого батька немає чоловіка або дружини, або він теж є інвалідом, або в нього є довідка ЛКК або МСЕК про те, що він потребує догляду.

Якщо такий чоловік є - варіант виключити його з перешкод у відстрочці - розлучення з чоловіком або ж отримання йому інвалідності або довідки ЛКК про те, що він потребує догляду.

Коли у Вашого батька немає його живих батьків, або якщо вони самі інваліди чи з довідками ЛКК або МСЕК про те, що потребують постійного догляду.

І коли у Вашого батька немає інших дітей, крім Вас. Або ці інші діти самі з довідками ЛКК або МСЕК про те, що потребують постійного догляду.

Ось тільки тоді ми може розглядати відстрочку від мобілізації за абзацом 13 ст. 23.

В інших випадках у Вас відстрочки від мобілізації або немає взагалі, або ж це буде вже абзац 9 ст. 23.

 

А тепер розберемо найтиповіші Ваші запитання щодо відстрочки по догляду за батьком інвалідом

 

Що, якщо такі інші родичі у мене є, але вони за кордоном, в іншому місті, вони з батьком не спілкуються, або зайняті, у них 3 дітей, вони працюють

 

І насправді може бути купа причин, чому ці інші родичі не можуть здійснювати догляд за інвалідом.

І відповідь Вам навряд чи сподобається. Причини, чим займаються по життю, де живуть інші родичі, в яких вони стосунках з Вашим батьком інвалідом, і якого кольору їхній кіт чи собака, нікого не цікавлять.

Якщо вони не є інвалідами, у них немає довідки ЛКК або МСЕК про те, що вони потребують догляду, то вони є перешкодою для Вашої відстрочки за абзацом 13 ст. 23. І все.

З приводу тих, хто виїхав за кордон. Раніше абзац щодо відстрочки за наявністю батьків інвалідів 1, 2 групи був прив'язаний до працездатних родичів. І ми могли сказати, що раз вони виїхали, то значить відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" непрацездатні. Значить у Вас зберігається відстрочка. Але скажу відразу, навіть тоді це був спірний судовий варіант.

Але на жаль, після змін з 18 травня це вже не так. З абзацу 13 ст. 23 виключено слово "працездатних". Тобто за кордоном вони чи ні ці інші родичі вже не важливо. Головне, що вони є і перешкода для Вашої відстрочки.

 

У мого батька інваліда є дружина, мама, вона не інвалід, але пенсіонерка

 

На жаль, якщо Ваш інший родич, який є, не інвалід, без довідки ЛКК або МСЕК про те, що потребує постійного догляду, не інвалід, то пенсіонер він чи ні, якого віку і який у нього там стан здоров'я після 18 травня нікого не цікавить.

Раніше формулювання в подібному абзаці було "за відсутності інших працездатних родичів". Пенсіонер є непрацездатним, і цих осіб ми виключали з перешкод для відстрочки.

Але тепер в абзаці 13 ст. 23 формулювання інше. Працездатний родич чи ні вже не має значення. Має значення тільки військовозобов'язаний він чи ні, інвалід він чи ні, потребує постійного догляду чи ні. І все.

 

У мого батька інвалідність 3 групи і я єдиний

 

На жаль, відстрочка від мобілізації за абзацом 13 ст. 23 дається тільки тим, у кого батько інвалід 1 або 2 групи, якщо Ви єдиний родич.

Якщо батько інвалід 3 групи - це не дає жодної відстрочки за жодним абзацом взагалі.

А якщо батько не інвалід, але в нього є довідка ЛКК або МСЕК про те, що він потребує постійного догляду, то це вже не абзац 13, це абзац 9 ст. 23, який вимагає оформлення догляду і який ми розберемо в окремому відео.

 

Чи потрібно оформляти догляд, отримувати акт про догляд, якщо у мене батько інвалід 1, 2 групи і я єдиний

 

Якщо йдеться про відстрочку від мобілізації за абзацом 13 ст. 23, тобто у Вас батько інвалід 1 або 2 групи і Ви в нього єдиний родич, то сам по собі цей факт, без оформлення догляду за ним і без жодних додаткових маніпуляцій, дає Вам право на відстрочку від мобілізації.

               Це якщо ми проаналізуємо текст абзацу 13 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то жодних слів щодо необхідності Вам додатково оформляти догляд там не виявимо.

               Але, як завжди, без бюрократії в нашій державі ніяк.

               Постанова КМУ № 560 внесла свої корективи в цей пункт.

               І в ній уже в переліку документів, які ми подаємо для оформлення відстрочки, зазначено акт установлення факту здійснення догляду. Причому особливої форми. За яким, якщо сприймати все, що там написано буквально, потрібно окремо звертатися до ТЦК, ТЦК повинно звертатися до органів місцевої влади, і вони повинні виїжджати і складати акт. І знову передавати в ТЦК. Загалом, процедури отримання цього акта поки що не розуміють навіть співробітники ТЦК. Я дуже сподіваюся, що все буде якось не так, але якщо це буде так - кожне друге відтермінування буде виходити через суд.

               Як це буде або не буде вимагатися на практиці, подивимося.

               Але в мене з цього приводу своя думка.

               Закон має вищу законну силу порівняно з будь-якою постановою КМУ. 

І жодна постанова КМУ не може скасовувати або видозмінювати положення закону.

               І якщо абзац 13 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не вимагає жодного документарного оформлення догляду Вами за батьком-інвалідом 1 або 2 групи, якщо Ви його єдиний родич, то жодна постанова КМУ № 560 ці вимоги запроваджувати не може. І змінювати положення закону теж не може.

               Ось саме з цією позицією потрібно йти до кінця.

               У мене, звісно, є надія, що ця колізія вирішиться і кожному, у кого батько інвалід, до суду йти не доведеться.

               Але подивимося, як це буде на практиці. Поки що прогнози не дуже.

               І якщо це так - доведеться подавати документи як є, без оформленого догляду. Доводити свою точку зору, що в законі документа з догляду за Вашим абзацом не потрібно.

               І якщо докази не будуть почуті - йти до суду і на цей час відмовлятися від будь-яких медкомісій і мобілізаційних розпоряджень.

 

               Чи потрібно спільно бути прописаним з батьком інвалідом 1 або 2 групи

 

               І тут знову колізія між положеннями постанови КМУ № 560 і положеннями абзацу 13 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

               Закон не прив'язує відстрочку від мобілізації до Вашої спільної чи не спільної прописки.

               Але ось постанова КМУ вимагає акта про відхід, якого закон не вимагає. І в якому прив'язка до спільної прописки вже є.

               Тут моя логіка така сама.

               Звичайно ж, якщо Ви спільно проживаєте з батьками і є можливість отримати довідки про це, додайте їх до Вашого пакета документів на відстрочку.

               А ось якщо це не так - просять довідки про прописку, прикладіть. Але готуйтеся доводити, що те, що вона різна - не є перешкодою для відстрочки від мобілізації. Звісно ж, перспективи довести це, коли Ви прописані хоча б у межах 1 області більші, ніж коли це в різних кінцях України.

               Але знову ж таки, ніяка постанова КМУ не може скасовувати положення Закону. Тому за будь-якої незрозумілої ситуації ми подаємо ті документи, які можемо, робимо склад відстрочки за вимогами насамперед закону, і готові в разі чого доводити свою точку зору в суді.

 

               Чи потрібно батькам інваліда мати висновок про те, що вони потребують відстрочки

 

               Ні, за положеннями абзацу 13 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" довідки МСЕК або ЛКК про те, що батько потребує постійного догляду, не потрібно, якщо він інвалід 1 або 2 групи.

               Але постанова КМУ № 560 у переліку документів при її прочитанні може створити враження про те, що цей висновок потрібен.

               Ба більше, якщо Ви почнете оформляти догляд з метою перестрахуватися, то довідку про компенсацію з догляду отримати неможливо без висновку про те, що інвалід потребує постійного догляду.

               Неможливо раніше було отримати й акт встановлення факту здійснення догляду без таких висновків. Як буде далі з актом поки незрозуміло.

               Тому тут потрібно йти покроково.

               Подавати що є.

               І якщо вимагають того, чого немає в законі, але на що посилається постанова КМУ № 560, відповідати, що закон має вищу силу, і жодна постанова вводити в нього додаткові обмеження і правила не може.

               

               Тепер після розбору ситуації щодо відстрочки від мобілізації по догляду за батьком Ви, я думаю, розумієте, скільки всіляких маленьких нюансів, які здатні повернути ситуацію в той чи інший бік. І сподіватися, що Вам допоможуть у ТЦК розібратися не варто. Швидше Вам заплутають. Туди Ви вже маєте приходити, детально знаючи всю ситуацію, всі можливі заперечення і відповіді на них. І маючи при собі готові документи.

                Посилання на першоджерело: https://youtu.be/sqcEL9tMCnY

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
16.07.24 15:15

Дякую за вашу роботу! Прошу розтлумачити ситуацію - інвалід 1 група потребує догляду ( справка мсек) 90 років, але жінки і дітей немає. Хто може мати відстрочку. Є рідна  сестра ,але ій 83 роки.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям