Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.03.23
3315 7 Печатать

Треба врегулювати проблему підписання ПН/РК при зміні директора

Як відомо, електронна система не приймає на реєстрацію ПН/РК, підписані ЕЦП новопризначеного директора, складені за період, коли працював директор, який вже звільнений. Положення ст.ст.192, 201 ПКУ не передбачають заборон щодо підписання ПН/РК одним керівником та її надіслання у подальшому новим керівником юридичної особи, яким набуто повноваження у законодавчо встановленому порядку.

Судова практика в цій категорії справ свідчить на користь платників, оскільки складення ПН/РК в електронній формі та її реєстрація в ЄРПН є двома окремими діями. Платник податків має право подавати ПН/РК протягом певного часу (п.201.10 ПКУ), відповідно, датою настання події є саме подання податкових накладних до електронної системи, а не дата їх складання. Норми податкового законодавства не передбачають обов'язку платника при зміні керівника підприємства зареєструвати всі ПН/РК, складені до звільнення директора раніше строку, визначеного п. 201.10 ПКУ. Додатково суди звертають увагу на те, що підписантом ПН/РК є юридична особа, а не її директор, який виступає лише у якості представника юридичної особи, тому зміна директора не має юридичного значення в даному випадку.

Податковою було запропоновано наступний алгоритм дій для реєстрації таких ПН/РК: підписати ПН/РК недіючим ЕЦП попереднього директора; отримати квитанцію із відмовою в реєстрації; накласти на ПН/РК, по яких прийшла відмова, ЕЦП нового директора.

На переконання Ради бізнес-омбудсмена , такий підхід не є належним, оскільки не враховує те, що попередній директор після звільнення міг вилучити свій ЕЦП, а тому у підприємства відсутня можливість підписати ПН/РК підписом керівника, який вже втратив повноваження.

З огляду на викладене, РБО рекомендує унормувати порядок реєстрації ПН/РК, які були складені в період перебування на посаді директора, якого в подальшому було звільнено, однак які не були подані на реєстрацію через те, що граничний строк ще не настав. З метою запобігання зловживань з боку недобросовісних осіб РБО рекомендує змінити підхід із відмови в прийнятті ПН/РК на зупинення її реєстрації з пропозицією платнику податків надати документи на підтвердження реальності операції, за якою виписана ПН/РК.

Вказана пропозиція надасть можливість добросовісному платнику податків підтвердити реальність господарської операції. Позаяк наразі платник податків та податкова витрачають час та ресурси на розгляд вказаного питання у судовому порядку, що не сприяє ефективності роботи автоматизованої системи. До того ж, виконання судових рішень цієї категорії є також проблематичним.

РБО переконана, що система має сприяти, де це можливо, у вирішенні спірних питань у досудовому порядку та ефективній комунікації платника податків з податковою.

По материалам Рада бізнес-омбудсмена
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бух
14.03.23 08:09

не знаю, у кого як, а у мене два дні від від статей по ПН відчуття. що живу в театрі абсурду. замість того, щоб усувати причину, вони придумують все нові і нові "алгоритми", а потім їх нескінченно виправляють. єдине, що вбиває мене, як бухгалтера, їхні помилки в алгоритмах вони пропонують виправляти нам через подання документів, підтверження операцій, накладная підписів одних, потім інших, виписувати окремі податкові на товар, якого немає в таблиці,  хоча законодавством заборонено дробити податкові...крик душі..

Ответить
  • Аня
14.03.23 08:54

бух, аналогичные ощущения! Реально понимаешь абсурдность этой бурной деятельности этих писак при еле живом бизнесе в стране... 

Ответить
  • Елена
14.03.23 09:37

коллеги, привет, вы не столкнулись вчера/сегодня с проблемой - отправила на регистрацию НН на контрагентов, которые испокон веков плательщики НДС - и они не приняты, т.к. якобы не являются плательщиками и свидетельство у них аннулировано еще в 2021 г???? что это за фигня???

Ответить
  • Антонина
14.03.23 10:51

Елена, у них был глюк, уже исправили. Отправляйте снова

Ответить
  • Елена
14.03.23 12:55

Антонина, Спасибо!!!))

Ответить
  • Lora
14.03.23 09:57

Авжеж, знайшли ще одну причину, щоб зупинити реєстрацію ПН

Ответить
  • Галина
14.03.23 15:56

Раньше этой проблемы не было: придумали год-два назад. и успешно городят огород про реальность операции, только здесь еще ее не хватало, причем здесь реальность?. Если не блокуют, то не регят просто без подтверждения реальности операции. ПКУ это не предусмотрено. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям