Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.02.24
784 3 Печатать

Товарний облік та РРО у ФОПа, який продає вироби медичного призначення

Чи повинен суб’єкт господарювання фізична особа-підприємець платник єдиного податку 2 групи при проведені розрахунків із споживачами виключно в безготівковій формі (за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) з продажу виробів медичного призначення застосовувати реєстратор розрахункових операцій та/або програмний реєстратор розрахункових операцій та вести облік товарних запасів?

Правовідносини у сфері застосування РРО та/або програмних РРО (далі – ПРРО) регулюються ПКУ, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Обов’язок застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахунків та/або наявності того чи іншого зареєстрованого КВЕД, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб’єкта господарювання, які чітко визначені законодавством, в тому числі нормами його прямої дії Закону № 265, якими встановлено загальні правила здійснення розрахунків.

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено статтею 3 Закону № 265.

Поряд з цим, п. 2 ст. 9 Закону № 265 встановлено, що РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій.

Законодавство України встановлює однакові вимоги щодо фіскалізації як готівкових, так і безготівкових розрахунків, що здійснюються за допомогою платіжних терміналів (POS-терміналів) та платіжних сервісів (еквайрингу), що використовують реквізити платіжних карток продавців товарів у мережі Інтернет та проводяться суб’єктами господарювання всіх форм власності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, тому, обов’язок суб’єкта господарювання застосовувати РРО/ПРРО, при отриманні оплати за товари (послуги), залежить не від форми оплати, а виникає відповідно до способу її здійснення.

Відповідно до права встановленого п. 2 ст. 9 Закону № 265 щодо незастосування РРО/ПРРО, якщо суб’єкт господарювання надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку в форматі IBAN Registry: 2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010, і покупець самостійно здійснює оплату з їх використанням (шляхом переказу коштів замовниками із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПКТС, який належить банку), то у такому випадку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки оплата товарів буде відбуватися за допомогою різновиду банківських операцій. 

Також певній частині фізичних осіб-підприємців, платникам єдиного податку, необхідно вести облік товарних запасів за встановленою формою, відповідно до Порядку ведення  обліку  товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом  Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 (далі – Порядок № 496).

При цьому, такий спосіб розрахунків має всі ознаки розрахункової операції та передбачає пільгу лише щодо застосування РРО/ПРРО, проте не звільняє від обов’язку вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації.

Зазначений обов’язок передбачено положеннями п. 12 ст. 3 Закону № 265, та поширює свою дію лише на тих ФОП платників єдиного податку, які зареєстровані платниками податку на додану вартість, провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Як відповідь на питання повідомляємо, що суб’єкт господарювання фізична особа-підприємець платник єдиного податку 2 групи при проведені розрахунків із споживачами виключно в безготівковій формі (за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) з продажу виробів медичного призначення може не застосовувати РРО та/або програмний РРО, але зобов’язаний вести облік товарних запасів.

По материалам ГУ ДПС у м. Києві

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
28.02.24 10:49

гениально. как это тогда соотносится консультацией налоговиков что ФОП первой группы даже при торговле ТСБТ не должен вести учет

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
28.02.24 15:22

"При цьому, такий спосіб розрахунків має всі ознаки розрахункової операції"... 
Закон про РРО: "розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця". 
і де вони побачили, що при оплаті на пот./рах.(за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) є "всі ознаки розрахункової операції"? 
Такий тупий (і водночас фіскальний) висновок ДПС можна ігнорувати. Нехай собі розповідають, що хочуть...

Ответить
  • Буржуй
28.02.24 18:11

Сомневающийся Sкептиk, полностью согласен. Нет там расчетной операции!. А вот у Фоп 1 группы, есть! По логике он не должен использовать РРО,  но должен вести учет ТСБТ. Но логика и налоговики..... 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям