Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.04.24
1968 2 Печатать

У Раді підтримують заснування клубу білого бізнесу

Податковий комітет рекомендує прийняти у першому читанні проєкт закону № 11084 про так званий клуб білого бізнесу або «податкові няні». Про це ми повідомляли за посиланням.

На думку народного депутату Ніни Южаніної, фактично цей клуб уже працює, оскільки ПКУ встановлено критерії, за яких платники не включаються до плану-графіка проведення документальних перевірок. 

Але, чомусь, виникла потреба у додатковому виокремленні підприємств із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, щодо яких:

  •  не будуть проводити планові документальні перевірки;
  •  до 5 днів буде скорочено строки проведення камеральної та документальної перевірок (разом до 10 днів) для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ;
  •  за 5 днів надаватимуться індивідуальні податкові консультації, інформація про податкові ризики та шляхи їх усунення.

Що непокоїть?

Вперше в ПКУ з’явиться норма про відсутність щодо платника рішення про відповідність критеріям ризиковості, яка досі була передбачена Постановою КМУ 1165 і застосовувалася для зупинення реєстрації податкових накладних.

В тому числі членами клубу білого бізнесу не зможуть бути платники, які на момент прийняття рішення про включення до реєстру мали заблоковані податкові накладні. 

Питання виникають і щодо того, за яким принципом визначався рівень податкового навантаження, особливо в частині площі власних або орендованих земельних ділянок не менше 500 га для платників єдиного податку четвертої групи (аграріїв).

Втім, за запевненням голови комітету, ця норма ще буде обговорюватися.

Чого немає в законопроєкті?

Обов’язково потрібно врахувати в ньому критерій виробництва підприємствами товарів оборонного призначення.

Адже такі підприємства створені нещодавно, під жоден із виписаних у законопроєкту  критерій не підпадатимуть, але приносять зараз найбільше користі державі.

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталія
05.04.24 09:27

взагалі то це дискріминація у чистому вигляді, але кого це хвилює? Якщо дотримуєшся ПКУ але маєш збитки - ти чорний.

Ответить
  • Елена
05.04.24 10:05

свій до свого по своє.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям