Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.04.24
1175 0 Печатать

Внесено зміни до НП(С)БУ 6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”

Наказом Мінфіну  від від 18.03.2024 р. № 130 внесено зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”. 

Документ приводить норми Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Мінфіну від 28.05.1999 № 137, у відповідність до вимог національного законодавства та Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки», Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 10 «Події після звітного періоду» і Міжнародного стандарту фінансової звітності для малих та середніх підприємств в частині облікових оцінок.

Змінами уточнено, що Облікові оцінки - це грошовий вираз елементів фінансової звітності, які не піддаються безпосередньому спостереженню, а визначаються наближено, тобто попередньо оцінені.

Прикладами облікових оцінок є:

  • резерв сумнівних боргів;
  • чиста вартість реалізації одиниці запасів;
  • справедлива вартість активів або зобов’язань;
  • сума нарахованої амортизації об’єкта основних засобів;
  • забезпечення на виконання гарантійних зобов’язань.

Оцінка - визначення грошових сум, за якими мають визнаватися і відображатися елементи фінансової звітності.

Облікова оцінка переглядається, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація. За своїм характером зміна в обліковій оцінці не стосується попередніх періодів та не є виправленням помилки.

Якщо зміна в обліковій оцінці приводить до змін в активах, зобов’язаннях або власному капіталі, її визнають шляхом коригування балансової вартості відповідного активу, зобов’язання або власного капіталу в періоді, коли відбулася зміна.

Якщо інформацію про розмір впливу на майбутні періоди не розкрито у зв’язку з неможливістю його попередньої оцінки, підприємство розкриває інформацію про цей факт.

Наказ № 130 набере чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки матеріалу документ офиційно не опубліковано.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям