Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.05.24
1920 1 Печатать

Рада розгляне низку змін для поліпшення демографічної ситуації в Україні

З метою створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні, надання всебічної (фінансової, соціальної, психологічної, правової та іншої) підтримки сім’ям з дітьми (у довгостроковій перспективі – також надання підтримки молодим громадянам України, які вступають у доросле життя), забезпечення сімей з дітьми доступним житлом, транспортними засобами, задоволення інших їх соціальноекономічних потреб, а також підвищення престижу материнства (батьківства) та стимулювання підвищення рівня народжуваності в Україні, у Раді зареєстровано новий законопроект від 16.05.2024 р. № 11264.

Законопроєкт передбачає реалізацію комплексу заходів із покращення в   Україні правового статусу та підтримки у різних сферах життєдіяльності сімей з дітьми:

1. Підвищення державної допомоги при народженні дитини приблизно у півтора раза, з одночасною зміною порядку її виплати (вся сума допомоги виплачуватиметься одразу). Також передбачається встановлення розміру допомоги не у твердій грошовій сумі, а у 25-кратному розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, що забезпечить автоматичну «індексацію» вказаної допомоги кожного календарного року та позбавить сім’ї з дітьми інфляційних втрат.

2. Запровадження нового виду державної допомоги сім’ям з дітьми - допомоги на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку.

Вказана допомога покликана надати щомісячну фінансову підтримку батькам малолітніх дітей, які у зв’язку з необхідністю догляду за дітьми мають обмежені можливості працювати та іншим чином заробляти на життя. Також необхідність вказаної допомоги обумовлюється тим, що у перші роки життя дитини обсяг витрат батьків, пов’язаних з утриманням дитини, є дуже великим.

З метою забезпечення витрачання батьками коштів отриманої допомоги саме за цільовим призначенням (в інтересах дитини) передбачається, що допомога надаватиметься отримувачам виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів товарів та послуг, пов’язаних із утриманням дитини (продуктів  харчування, засобів гігієни, фармацевтичної продукції, дитячих колясок, іграшок, велосипедів, канцелярського та шкільного приладдя, одягу та додаткових речей до одягу, підручників та інших книжок, а також послуг у сферах охорони здоров’я, освіти, культури, фізичної культури і спорту) у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства, та яким банком-еквайром встановлено код категорії продавця (Merchant Category Code, далі - МСС-код) з переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Розмір щомісячної допомоги на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку становитиме один прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років, встановлений законом на 1  січня податкового (звітного) року.

3. Запровадження нового виду державної допомоги сім’ям з дітьми - допомоги дитині на майбутнє. Допомога дитині на майбутнє передбачає зарахування коштів на ім’я кожної  народженої після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо створення передумов для  поліпшення демографічної ситуації в Україні» дитини, яка є громадянином України за народженням, за рахунок коштів Державного бюджету України на депозитний рахунок у банківській установі (яка перебуває у державній власності), обраній батьками або іншими законними представниками дитини (для дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування – обраної службою у справах дітей у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України), одноразової державної допомоги у розмірі 25 прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років, встановлених законом на 1 січня податкового (звітного) року, яка стає банківським вкладом (депозитом) на ім’я дитини до досягнення нею 18 років.

Законопроєкт детально регламентує всі етапи реалізації громадянами України права на отримання вказаної допомоги, а також закріплює певні гарантії щодо забезпечення отримання дитиною допомоги на майбутнє. Варто зазначити, що аналогічні програми успішно діють у країнах Близького Сходу та в деяких країнах Європи.

4. Стабільна (щомісячна) матеріальна підтримка жінок, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня» і які не отримують трудову або соціальну пенсію, у розмірі прожитковому  мінімуму для працездатних осіб, встановленому законом на 1 січня податкового (звітного) року.

5. Впровадження та практична реалізація державних програм, пов'язаних з пільговим кредитуванням сімей з дітьми з метою задоволення їх соціально-економічних потреб (надання сім’ям з дітьми довгострокових державних кредитів на будівництво (реконструкцію) та придбання житлових будинків і квартир, на придбання транспортних засобів, на здійснення підприємницької діяльності). Вказані заходи сприятимуть покращенню житлово-побутових умов сімей з дітьми, забезпеченню їх транспортними засобами, створенню передумов для реалізації громадянами їх бажання займатись самостійною підприємницькою діяльністю та розкриттю економічного потенціалу.

У свою чергу, успішна реалізація вказаних проєктів підвищить престижність сімейного укладу життя та сімейного побуту, сприятиме популяризації у суспільстві ідей традиційної української сім’ї, сформує модель успішного способу життя, центральне місце у якому посідають родина та діти.

6. Створення правових засад для залучення органів місцевого самоврядування у реалізацію програм з підтримки сімей, які проживають на території відповідної громади та хочуть мати дітей (шляхом реалізації місцевих програм з компенсації за рахунок бюджету сільської, селищної, міської територіальної громади у встановленому органом місцевого самоврядування відповідної громади порядку до 100% фактично понесених витрат на проведення процедури штучного (екстракорпорального) запліднення жінки, яка перебуває у шлюбі. Реалізація подібних програм створить у тому числі передумови для покращення демографічної ситуації у відповідних громадах.

7. Надання додаткових пільг та гарантій багатодітним сім’ям, зокрема безкоштовних (за рахунок коштів Державного бюджету України) газифікації, підключення до електропостачання, до систем централізованого водопостачання та водовідведення житла, у якому проживає багатодітна сім’я (за наявності технічної можливості відповідного підключення); заборони припинення надання послуг з газопостачання, постачання електричної енергії, послуг з водопостачання та водовідведення, а також інших комунальних послуг в односторонньому порядку суб’єктами господарювання, які надають відповідні послуги багатодітним сім’ям.

8. Захист права дітей на належне фінансове забезпечення шляхом внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та запровадження заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти боржника-фізичної особи, що надійшли такій особі у якості усіх видів державної допомоги сім'ям з дітьми, передбачених статтею 3 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми». Цей крок сприятиме фактичному використанню коштів державних допомог сім’ям з дітьми безпосередньо за їх цільовим призначенням – забезпечення базових потреб та утримання дітей.

Враховуючи, що реалізація на рівні держави усіх перерахованих вище соціальних заходів, спрямованих на поліпшення демографічної ситуації в Україні, неодмінно матиме наслідком значні фінансові витрати, законопроєктом одночасно пропонується формування стабільного джерела покриття відповідних витрат у вигляді запровадження «демографічного збору».

Ставка збору, коло платників, механізм його нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету, а також інші питання, пов’язані зі справлянням збору, визначатимуться новим пунктом 72 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, включення якого передбачається Законом України «Про внесення змін до ПКУ та  інших законів України щодо створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні».

У тексті законопроекту зазначено, що Закон набирає чинності з 1 січня 2025 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ~
20.05.24 11:00

Від потуг депутатства розмножується лишень дурість.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям