Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.05.24
577 0 Печатать

Майже 90% випадків карткового шахрайства стається через розголошення даних

Близько 90% випадків карткового шахрайства пов’язані із розголошенням персональних даних користувачів. Про це в коментарі Укрінформу розповіла заступниця голови правління Глобус Банку Анна Довгальська.

Посилаючись на дані НБУ, вона зауважила, що у 2023 році сума збитків через шахрайське використовування платіжних карток перевищила 800 млн грн, що більш як на 70% перевищує показники 2022 року. Крім того, за аналізований період на 25% збільшилася кількість сумнівних операцій: вона перевищила 270 тис.

Експерт звернула увагу на те, що переважна більшість випадків «карткового» шахрайства пов’язана з інтернетом під виглядом придбання товарів, оплати послуг, отримання «призів» тощо. Шахрайство з платіжними картками в інтернеті у 2023 році становило понад 83% від усіх зафіксованих випадків, і лише 17% припало на шахрайство з використанням технічних засобів та пристроїв у банкоматах та терміналах самообслуговування.

«Якщо відкинути вигадливість карткових злочинців, то можна сказати, що технічно платіжні картки є максимально захищеними, безпечними та надійними для їх користувачів. Головне завжди дотримуватись правила - нікому і ніколи не розголошувати всю «вихідну» інформацію про картку: номер, термін дії, CVV-код, логін та пароль для входу в банківський застосунок, отримувані одноразові паролі», - сказала Довгальська.

На її думку, найголовніші ризики втратити кошти з картки криються в недостатній обізнаності або ж довірливості громадян, наприклад, у поводженні з отримуваними листами та повідомленнями від буцімто «благодійників», що обіцяють фінансову допомогу, але для її отримання чомусь необхідно вказати особисті дані картки.

Окрім таких фейкових смс та поштових розсилок, шахраї, отримавши злочинним шляхом коди доступу громадян до застосунків мобільних операторів, можуть виготовити дублікати SIM-карт (як фізичних, так і електронних).

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям