Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.05.24
528 0 Печатать

Запрацювала програма компенсації аграріям за розмінування земель, яка пришвидшить очищення України

Стартувала програма компенсації фермерам витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, зокрема для фермерів, які вже розмінували власні ділянки. До кінця року в держбюджеті на фінансування програми передбачено 3 мільярди гривень.

«Запрацювала програма, яка, за нашими очікуваннями, допоможе швидше повернути забруднені мінами землі до господарського використання. Держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати. Це важливий крок до створення повноцінного ринку послуг з розмінування та формування конкурентних, ринкових цін від операторів на очищення території України. Адже попит формуватиме пропозицію, а відповідно, ми сподіваємось, здешевить процес і пришвидшить процес розмінування», - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Участь в програмі можуть узяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року. 

Такі аграрії вже сьогодні можуть заповнити та подати Заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування [email protected]

До заявки, скріпленої ЕЦП, потрібно додати:

  • копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;
  • копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;
  • копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

Обов’язкові умови для участі у програмі:

  • землі розташовані на деокупованій території поза зоною бойових дій;
  • факт забруднення ділянок підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження сертифікованим ОПМД;
  • аграрій не перебуває під санкціями, кінцевий власник товаровиробника – не громадянин держави-агресора;
  • фермер не має податкового боргу, його підприємство не перебуває в стадії ліквідації чи банкрутства. 

В разі, якщо всі необхідні документи надані, а умови – виконані, Центр вносить аграрія до переліку фермерів, яким пропонується надати компенсацію. Перелік розглядає Комісія з розгляду питань, пов’язаних з наданням компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, яка виносить остаточне рішення. Фермер отримає компенсацію 80% суми, витраченої на оплату послуг з розмінування, якщо фактична ціна не перевищує вартість, визначену відповідно до методологічних рекомендацій Мінекономіки. Якщо ж вартість вища, то уряд відшкодує 80% від вартості, розрахованої на основі методологічних рекомендацій.

Крім того, подавати заявки на компенсації можуть фермери, які лише планують розпочати розмінування власних с/г ділянок або на яких працюють як орендарі. Вони це можуть зробити через Державний аграрний реєстр. Після цього їхні заявки опрацьовуються Центром гуманітарного розмінування, який оголошує відповідні тендери в системі Prozorro. Участь в цих тендерах зможуть взяти всі охочі сертифіковані оператори протимінної діяльності, які й визначатимуть вартість розмінування на відкритих торгах в системі.

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям