Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.06.24
603 1 Печатать

Нюанси сплати добровільних внесків до Пенсійного фонду

Чи може українець, який тимчасово мешкає за кордоном та якому до пенсії залишилось менше року, сплачувати добровільні внески до Пенсійного фонду України? Яку мінімальну суму потрібно сплачувати?

Сплачувати добровільний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України можливо незалежно від того, де перебуває людина.  

Основними умовами для добровільної участі є: наявність у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформації про особу, на користь якої надходить внесок, та те, що вона не є пенсіонером. Тобто добровільну участь може брати людина, яка хоча б раз була працевлаштованою та за неї роботодавцем офіційно сплачено ЄСВ, і в місяці сплати добровільних внесків вона не була пенсіонером. 

При цьому періодичність та розмір сплати добровільних внесків визначається самостійно, виходячи з фінансових можливостей.

Для того щоб до страхового стажу було зараховано повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної заробітної плати (з 1 квітня 2024 року – 1 760 грн).

Щоб скористатися можливістю добровільної участі, необхідно укласти Договір з Пенсійним фондом України на вебпорталі Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua саме в електронній формі. 

В особистому кабінеті на вебпорталі Фонду потрібно обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму, підписати договір про добровільну сплату страхових внесків за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та сплачувати добровільний внесок протягом періоду, який визначає для себе людина. 

Детальніше ознайомитись з інформацією про укладення Договору на добровільну участь можна у відеоінструкції.

По материалам Пенсійний фонд

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
02.06.24 16:28

Море пояснений анд ньюаников. Кто-то это делает, когда проще купить баксишки наверняка сохранив и приумножив (гривневые) сбережения. Выгода просто купить валюту а не пыжится не понятно с чем эфимерным.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям