Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.06.24
478 0 Печатать

Пенсійне забезпечення освітян: особливості призначення пенсії за вислугу років та пенсії за віком

Питання пенсійного забезпечення вчителів, інших працівників закладів освіти врегульовано законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) та «Про пенсійне забезпечення» (далі – Закон 1788).

Відповідно до зазначених законів освітяни мають право на пенсію за віком та пенсію за вислугу років. Особливості пенсійного забезпечення даної категорії громадян роз’яснює начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Вікторія Поляковська.  

ПЕНСІЯ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Працівники освіти належать до представників тих професій, які мають право на пенсію за вислугу років. Така пенсія призначається незалежно від віку особи та за наявності необхідного спеціального стажу:

  • на 1 квітня 2015 року – не менше як 25 років;
  • на 31 грудня 2015 року – 25 років 6 місяців;
  • на 11 жовтня 2017 року – 26 років 6 місяців.

Перелік посад і закладів освіти, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років,  затверджено постановою КМУ від 04.11.1993 № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Зокрема, до вислуги років враховується робота: 

  • в загальноосвітніх навчальних закладах, музичних, художніх школах на посадах вчителів, викладачів, вихователів, директорів, педагогів-організаторів та ін.,
  • в дошкільних навчальних закладах на посадах вихователів, вихователів-методистів, музичних керівників, директорів (завідуючих), практичних психологів та ін.,
  • в позашкільних навчальних закладах на посадах художніх  керівників, завідуючих, директорів та їх заступників, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи. 

Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених зазначеним Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

Пенсія за вислугу років призначається лише при звільненні з роботи, що дає право на цей вид пенсії. Зазначена норма передбачена ст. 7 Закону 1788.

Важливий момент! Якщо після призначення пенсії за вислугу років особа знову працевлаштовується на посаду, що дає право на таку пенсію, то виплата пенсії припиняється. Після звільнення виплата пенсії за вислугу років поновлюється.

ПЕНСІЯ ЗА ВІКОМ

Якщо особа не має спеціального стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, їй призначається пенсія за віком на загальних підставах – після досягнення пенсійного віку (від 60 до 65 років, залежно від тривалості набутого страхового стажу). Так, після  досягнення 60-ти років для призначення пенсії у 2024 році потрібно мати не менше 31 року страхового стажу.

Так само регулюється й пенсійне забезпечення осіб, які мали право на призначення пенсії за вислугою років, але не скористались ним.

При призначенні пенсії за віком працівнику освіти може бути виплачено грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій станом на день її призначення. Грошова допомога відповідно до пункту 7-1 Прикінцевих положень Закону 1058 надається, якщо одночасно виконані наступні умови: 

  • на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років; 
  • особа має страховий стаж 35 років (для чоловіків), 30 років (для жінок) в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років;
  • особі раніше не призначалась пенсія іншого виду (наприклад, за вислугу років або по інвалідності).

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджено постановою КМУ від 23.11.2011 р. № 1191.

Звертаємо увагу!

  • Право на перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу 24 календарних місяці мають особи, яким призначено пенсію за віком. Зазначена норма не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років та які не досягли пенсійного віку.
  • За наявності підстав, працівнику освіти може бути призначено пенсію по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника.
  • За наявності права на різні види пенсії, призначається один із цих видів – за вибором особи.
По материалам ГУ Пенсійного фонду в Закарпатській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям