Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.06.24
9161 4 Печатать

Збільшення ставок акцизного податку на пальне може призвести до згубних соціальних наслідків

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 116 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, проаналізували законопроєкт, що поданий Кабінетом Міністрів України, щодо внесення змін до Податкового кодексу України про наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку (№ 11256) та зазначають наступне.

Проєкт декларує приведення законодавства України до норм законодавства ЄС задля виконання Угоди  про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони), в частині наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. Проєктом заплановано встановити нові розміри ставок акцизного податку на пальне з огляду на їх мінімальний рівень, передбачений Директивою № 2003/96/ЄС, які набиратимуть чинності з 2028 року. Зокрема, на основні види пального запропоновано встановити такі ставки акцизного податку: на бензини – 359 євро за 1000 л, на дизельне пальне – 330 євро за 1000 л, на скраплений газ – 277 євро за 1000 літрів.

На попередніх зустрічах в Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики робоча група, на якій обговорювалось це питання, дійшла висновку, що збільшення акцизного податку можливе тільки після вагомої аргументації, з детальними розрахунками експертів та міністерствами й відомствами.

Бізнес-асоціації вважають неприпустимим без економічного обґрунтування, без розрахунків соціальних наслідків, – пропонувати збільшення ставок акцизного податку на пальне. Збільшення акцизів на пальне призведе до стрибка роздрібних цін бензин, дизельне пальне та скраплений газ, це, своєю чергою, збільшить собівартість товарів та послуг.

Представники бізнес-асоціацій, громадськості, експерти аналітичних компаній вважають контрпродуктивними шокові заходи для енергетичного сектору та споживачів, в той час, коли енергосистема України системно знищується ворогом.

Безумовно, впровадження системи збалансованого акцизного оподаткування усіх енергопродуктів, яка закладена у Директиві Ради 2003/96/ЄС “Про реструктуризацію системи Співтовариства щодо оподаткування енергоносіїв та електроенергії”, є необхідним, проте воєнний час передбачає свої особливості.

Український бізнес закликає Кабінет міністрів та Парламент зважено підходити до формування податкової політики, впроваджувати зміни на основі якісного аналізу витрат-вигід, з урахуванням впливу на громадян, бізнес, держбюджет та з проведенням повноцінних публічних обговорень.  

Бізнес закликає провести щодо проєкту № 11256 фахові розрахунки та експертне обговорення за участі народних депутатів, представників КМУ, науковців, бізнесу і за підсумками обговорення напрацювати збалансовану модель поступового зростання акцизів, яка б забезпечувала мінімізацію інфляції, враховувала екологічні фактори та передбачала стабільність і передбачуваність для інвестиційної діяльності. 

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Кирпулька
04.06.24 11:17

А чому вони говорять про збалансовану модель поступового зростання акцизів? Чому акциз повинен зростати, а не зменшуватися до повної відміни? Нагадую, що ПДВ накручують зверху на акциз, тобто податок на податок і вартість пального для користувача це більшою частиною самі податки. Хтось колись бачив звіт по використанню непрямих податків акцизу та пдв? Куди діли гроші? І яке діло Євросоюзу до податків в країні, вони мають від цього зиск?

Ответить
  • Вікторія
05.06.24 07:01

Кирпулька,трішки не так.Роздрібний акциз з пального був знятий,тай коли він застосовувався,то спочатку на ціну реалізації накладався акциз 5%,а тоді вже на різницю-ПДВ.Мова йде про оподаткування виробників,звідси і здорожчення вже в закупівлі.В 2000-х роках-це був акциз з 1 тони,зараз з 1000 л і планують підцяти у 5 разів.

Ответить
  • Кирпулька
05.06.24 08:31

Вікторія, все так. Бо роздріб це останнє у ланцюгу. Акциз платять не тільки виробники, а й імпортери. Тобто це кожний "білий літр" пального. І пдв накладають зверху на акциз хоч при виробництві, хоч при імпорті. 

Ответить
  • Вікторія
05.06.24 07:03

Мені все ж хочеться отримати зарплату,як в євросоюзі,згідно із асоціацією і наближення до ЄС!😀

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям