Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.06.24
613 0 Печатать

Чи можливе звільнення роботодавцем працівника при встановленні йому інвалідності?

Роботодавцем не може розглядатися як підстава для звільнення працівника з роботи, якому встановлена йому інвалідність.

Частиною 3 ст. 17 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 р. № 875-XII (далі – Закон № 875) встановлено, що звільнення за ініціативою адміністрації, переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров’я осіб з інвалідністю.

Після отримання висновку МСЕК про умови і характер праці працівника, якому встановлено інвалідність роботодавцю необхідно дотримуватись індивідуальної програми реабілітації (далі – ІПР), оскільки ч.1 ст. 17 Закону № 875 гарантоване право особам з інвалідністю працювати саме з урахуванням індивідуальних програм реабілітації а також обов’язкове виконання висновків МСЕК та ІПР державними органами, підприємствами, установами, організаціями, перевага надається зазначеним у ній.

Слід зауважити, МСЕК може дійти висновку, що працівник може працювати на умовах неповного робочого дня або неповного робочого тижня у відповідності до вимог ст.172 КЗпП України, яку роботодавець зобов’язаний задовольнити.

Окрім того, роботодавець може звернутися за роз’ясненнями до МСЕК, яка установила інвалідність та винесла трудові рекомендації. Така комісія може надати більш конкретні рекомендації щодо умов роботи працівника-особи з інвалідністю або ж підтвердити, що він дійсно не в змозі виконувати певні роботи. Звісно, роботодавець повинен зберігати роз’яснення комісії.

Таким чином, роботодавець повинен створити особі з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК згідно вимог ст.69 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 р. № 2801-XII та ст. 12 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII.

Умови для звільнення працівників – осіб з інвалідністю наведені в листі Мінпраці від 16.09.2010 р. № 294/13/116-10.

Так, розірвання трудового договору за підставою пункт другий ч. 1 ст. 40 КЗпП можливе у разі:

  • відсутності вакантного робочого місця, посади, на які роботодавець повинен перевести працівника відповідно до медичного висновку;
  • відмови працівника від переведення на іншу роботу згідно з рекомендаціями медичного висновку;
  • якщо згідно з медичним висновком працівник визнається непрацездатним і не визначаються види робіт, які він може виконувати в силу такої його працездатності та необхідності охорони його здоров’я.

Звільнення працівника за пунктом другим частини першої статті 40 КЗпП можливе лише в разі неможливості переведення його на іншу роботу або створення умов праці відповідно до висновку МСЕК.

Так, коли працівнику – особі з інвалідністю нічого запропонувати: характер і умови виконуваних професійних обов’язків відповідно до займаної посади не відповідають рекомендаціям МСЕК (відповідно він не може залишатися на своїй посаді), а вакантні посади, які б відповідали рекомендованим умовам праці, відсутні.

По материалам Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям