Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.06.24
858 2 Печатать

Гетманцев відзвітував про зростання доходів бюджету

Попри скорочення грантів в бюджет від партнерів у 5 разів (на 180 млрд. грн.), доходи бюджету у річному вимірі зросли.

За дискусіями про бюджетний розрив інколи випадає ще один важливий факт.

За даними Міністерства фінансів, у січні – травні 2024 року сума грантів (безоплатної міжнародної допомоги, яка зараховується до доходів державного бюджету), склала 44,7 млрд. грн.

Проти аналогічного періоду минулого року вона скоротилась у більш ніж 5 разів або на 180,6 млрд. грн. Якщо за 5 місяців 2023 року гранти займали 31% (!) у доходах загального фонду держбюджету, то за 5 місяців 2024 року тільки – 6%.

В той же час, доходи державного бюджету зросли рік до року. За 5 місяців доходи державного бюджету склали 1074,8 млрд. грн. (+13,8 млрд. грн або +1,3% до аналогічного періоду минулого року), в т.ч. доходи загального фонду – 775,4 млрд.грн. (+39,7 млрд. грн. або на 5,4%).

Тобто ми не лише самостійно закрили достатньо великий розрив у доходах, викликаний зменшенням безоплатної міжнародної допомоги, а й забезпечили невелике, але зростання бюджетних доходів.

За рахунок чого?

По-перше, попередніх заходів (додаткового податку на прибуток банків, перерозподілу військового ПДФО до держбюджету, прискорення виплат частини прибутку і дивідендів  держкомпаніями тощо).

По-друге, за рахунок детінізації, свідченням цього є значне зростання податкових платежів у річному вимірі у співставних умовах, а не за рахунок разових факторів як підвищення ставки податку на прибуток для банків (акциз +78,2% рік до року, імпортний ПДВ +40,6%, внутрішній ПДВ +59%).

Індикатив по податкам за 5 місяців 2024 року перевиконано більш ніж на 10% (+64 млрд. грн)., в т.ч. ДПС – на 11,3% (44,7 млрд. грн.), ДМС – 9,1% (+19,6 млрд.грн.).

Неодноразово повторював, що тут є куди рухатись, але й не замічати кроків по детінізації є також невірним. Це не питання сліпої віри, це не питання тиражування оціночних суджень «авторитетів» із соц мереж, а виключно математика і бюджетний аналіз.

По материалам Данило Гетманцев, Голова Податкового Комітету ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Слів нема
06.06.24 09:16

с*ки! вже реально слів нема! хто такий Гетьманцев і в рамках яких повноважень він "звітує" про бюджет?! 
вже настільки наїлись ухи, що навіть не приховують хто і як керує і податковою, і бюджетом!
де там прихильники "цар хороший", створюйте ще одну тепицію, до шось туго доходить...

Ответить
  • Ирина
06.06.24 14:10

А то что налоговая заставляет не показывать убытки и снять налоговые кредит, он об этом не знает???

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям