Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.07.24
595 0 Печатать

Мобілізація військовозобов’язаних до 25-річного віку: законодавство потребує змін

24 червня цього року у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення кола військовозобов’язаних до 25-річного віку для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації» № 11379.

Так, документом пропонується усунути існуючу правову колізію. Зокрема, внести зміни та передбачити, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які були визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до набрання чинності Законом України № 3633-IX від 11 квітня 2024 року, в разі визнання їх придатними до військової служби. Проєктом Закону пропонується встановити, що призов на військову службу під час мобілізації таких осіб може бути здійснено лише за їхньою згодою.

У чому ж заключається правову колізія? Так, чоловіки віком до 25 років внаслідок визнання їх непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, були віднесені до категорії військовозобов’язаних, і у разі непроходження ними базової загальновійськової підготовки чи базової військової служби та визнання їх придатними за результатами повторного медичного огляду, могли/можуть бути призваними на військову службу під час мобілізації.

Відповідно ж до законодавства, базова загальновійськова підготовка для громадян розпочнеться лише з 1 вересня 2025 року, а початок призову на базову військову службу (яка замінює строкову військову службу) під час дії воєнного стану законодавством не визначено.  

У зв’язку з чим, зазначена категорія громадян (особи до 25ти років) не зможе скористатися правом на відстрочку до настання відповідних обставин (до моменту проходження ними відповідної підготовки або служби).

Раніше ж, відповідно до чинної на той момент процедури, передбаченої статтею 14 Закону № 2232-XI, під час приписки громадян України чоловічої статі до призовної дільниці проводився медичний огляд. Залежно від результатів медичного огляду приймалося, зокрема, одне з таких рішень:

  • приписка до призовної дільниці – у випадку визнання придатним;
  • зняття з військового обліку призовників та взяття на військовий облік військовозобов’язаних громадян – у випадку визнання непридатним до військової служби в мирний час, обмежено придатним у воєнний час;
  • виключення з військового обліку громадян – у випадку визнання непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

В той же час, Законом України № 3621-IX, який було прийнято 21 березня 2024 року було внесено зміни та скасовано статус «обмежено придатний». Крім того, визначено, що усі громадяни, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом 9 місяців з дня набрання чинності Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

Більше того, чинне законодавство не передбачає процедури повернення статусу призовника та переведення на військовий облік призовників осіб віком до 25 років, що визнані придатними внаслідок повторного медичного огляду.

Тож наразі існує ситуація, за якої особи віком до 25 років, які визнані придатними, не підлягають мобілізації, оскільки мають статус призовника, а особи того ж віку, які були визнані обмежено придатними та набули статусу військовозобов’язаних, можуть бути мобілізовані, якщо будуть визнані придатними.

Оскільки бізнес підтримує важливість забезпечення більш справедливого підходу до призову громадян на військову службу під час мобілізації, Європейська Бізнес Асоціація підтримує законопроєкт №  11379 та звертається до Голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки пану Завітневича Олександра, Міністра оборони України Рустема Умерова та Першого віце-премʼєр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко із проханням сприяти прийняттю даного документу найближчим часом!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям