Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ при списанні дебіторської заборгованості бюджетної установи за поставленими та не оплаченими послугами (лист ДПС від 17.12.2019 р. № 1930/6/99-00-07-03-02-15/ІПК)

Щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ при списанні дебіторської заборгованості бюджетної установи за поставленими та не оплаченими послугами (лист ДПС від 17.12.2019 р. № 1930/6/99-00-07-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 17.12.2019 р. № 1930/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ при списанні дебіторської заборгованості бюджетної установи за поставленими та не оплаченими послугами та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Згідно з пунктом 185.1 статті 185 розділу V Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.

Відповідно до пункту 187.7 статті 187 Кодексу розділу V датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Таким чином, платники податку, які постачають товари/послуги бюджетним установам з оплатою за рахунок бюджетних коштів, визнають податкові зобов'язання ПДВ за такими операціями на дату, зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дату отримання інших видів компенсацій, тобто за касовим методом визначення податкових зобов'язань з ПДВ (підпункт 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу).

Дебіторська заборгованість, яка виникла у таких платників податку, які застосовують касовий метод, за операціями з постачання товарів/послуг, може бути списана після закінчення строку позовної давності за такою заборгованістю та після вжиття необхідних заходів щодо її стягнення.

Таке списання дебіторської заборгованості з метою оподаткування ПДВ вважається іншим видом компенсації вартості поставлених товарів (послуг).

Отже, платник податку, який застосовує касовий метод визначення податкових зобов'язань, на дату списання простроченої дебіторської заборгованості за поставлені та не оплачені товари (послуги) повинен нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за операцією з постачання таких товарів (послуг).

Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям