І знову про допомогу при народженні дитини

07.03.17

Ми вже писали, що у Парламенті зареєстровано три законопроекти стосовно перегляду розміру допомоги при народженні дитини (більш детально у матеріалі Допомога при народженні дитини: хто запропонує більше?).

Але 27 лютого 2017 року було зареєстровано ще один (альтернативний) проект Закону № 6063-1, яким пропонується:

1. Надання допомоги при народженні дитини встановити у такому розмірі:

- на першу дитину - 50 розмірів прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років,

- на другу дитину - 70 розмірів ПМ,

- на третю і кожну наступну дитину - 120 розмірів ПМ.

Виплату допомоги передбачається здійснювати одноразово при народженні: першої дитини - 15 ПМ, другої дитини - 25 ПМ, третьої і наступних - 40 ПМ; Решту суми допомоги - протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

2. Поновлення права на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Передбачається, що за бажанням жінки або інших осіб, які отримують цю допомогу, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.

Також пропонується визначити умови призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства (установи, організації); особам, зареєстрованим у державній службі зайнятості як безробітні, тощо.

3. Додаткові зміни до Закону України "Про загальну середню освіту", які передбачають обов’язок місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування забезпечувати безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах, учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, та учнів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям".

4. При розрахунку державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям встановити величину збільшення розміру допомоги на кожну дитину віком до 13 років на 500 гривень, на кожну дитину віком від 13 до 18 років - на 1000 гривень.

5. Передбачити організацію безкоштовного харчування учнів із малозабезпечених сімей у професійно-технічних навчальних закладах.

6. Встановити на законодавчому рівні можливість позаконкурсного вступу до державних і комунальних вищих навчальних закладів у випадках, коли це передбачено законом.

7. Відновити гарантовані з боку держави пільгові умови для вступу до державних та комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладів дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям з багатодітних сімей, у складі яких є п'ятеро і більше дітей, за умови наявності у них достатнього рівня підготовки.

8. Відновити скасоване право позаконкурсного вступу до державних і комунальних вищих навчальних закладів членів збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, а також чемпіонів і призерів Олімпійських і Паралімпійських ігор - за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту.

9. Перенести із закону "Про охорону дитинства" до закону "Про вищу освіту" положення про повне утримання державою студентів вищих навчальних закладів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та про можливість призначення соціальної стипендії та надання додаткової соціальної і матеріальної допомоги студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I - III групи, студентам із малозабезпечених і багатодітних сімей, оскільки це є предметом регулювання законодавства про освіту.