Не отвечающий новым требованиям шоколад будут продавать до конца срока годности

11.01.18

До июля 2019 года на рынке могут быть представлены продукты из какао и шоколада, маркированные по-старому, информирует ЮРЛИГА.

Не может быть запрещено или ограничено по причинам несоответствия всем или отдельным положениям Требований к продуктам из какао и шоколада размещение на рынке продуктов из какао и шоколада, которые введены или будут введены в обращение до 1 июля 2019 года. Не отвечающие новым требованиям продукты могут быть представлены на рынке до окончания их срока годности.

Это предусмотрено приказом Минагрополитики от 28 декабря 2017 года № 705, который вступил в силу сегодня, 10 января.

Напомним, новые правила маркировки продуктов из какао и шоколада действуют с 1 января. Так, на маркировке шоколадных продуктов должна содержаться информация об общем количестве какао-продуктов в процентах в пересчете на сухие вещества, со словами «минимальное содержание какао-продуктов», «минимальное содержание какао-масла» (для белого шоколада). Для производства белого, молочного, семейного молочного, шоколада «a la taza» и «familiar a la taza» разрешается использование растительных жиров в количестве, не превышающем 5 % общей массы готового изделия после отчисления некоторых съедобных веществ, при этом не уменьшая минимальное содержание какао-масла и общее количество какао-продуктов в пересчете на сухие вещества.

ТЕКСТ НАКАЗУ

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

28.12.2017

м. Київ

N 705

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
04 січня 2018 р. за N 17/31469

Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 квітня 2016 року N 157

Відповідно до статті 12 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року N 1119,

НАКАЗУЮ:

1. Доповнити наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 квітня 2016 року N 157 "Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06 травня 2016 року за N 688/28818, після пункту 3 новим пунктом 4 такого змісту:

"4. Установити, що надання на ринку продуктів з какао та шоколаду, які введені або будуть введені в обіг до 01 липня 2019 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку придатності таких продуктів.".

У зв'язку з цим пункт 4 вважати пунктом 5.

2. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Трофімцеву О. В.

 

Перший заступник Міністра

М. Мартинюк

ПОГОДЖЕНО:

 

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів

В. Лапа

В. о. Міністра охорони
здоров'я України

У. Супрун

Перший віце-прем'єр-міністр
України - Міністр економічного
розвитку і торгівлі України

С. І. Кубів

Голова Державної регуляторної
служби України

К. М. Ляпіна