Мінфін розробив нову форму авансового звіту та порядок його складання

06.04.23

На сайті Мінфіну оприлюднено проект наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року № 841».

Зміни потрібні у зв’язку із оновленням п. 170.9 ПКУ, яке було запроваджено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888-ІХ.

Нагадаємо, що Законом № 2888, зокрема, оновлено п.п. 170.9.4 ПКУ, яким тепер передбачено заповнення звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт.  Цей документ складають та подають платники податку (у паперовій або електронній формі) за формою, встановленою Мінфіном, у разі:

а) наявності оподатковуваного доходу з метою розрахунку суми податку;

б) використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

Також законодавчими змінами передбачено, якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити для розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, не складають і не подають.

У зв’язку із вищезазначеним, Мінфін пропонує оновити форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядок його складання.

Проектом наказу змінено назву самого звіту на таку: Звіт про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт.

Розширено можливості використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису)

Приведено термінологію форми Звіту у відповідність до Закону України «Про платіжні послуги», а саме замінено слова «платіжні доручення» словами «платіжні інструкції».

Оптимізовано кількість підписів, необхідних для забезпечення підтвердження фінансово-господарської операції відповідальними особами.

Додаткові документи:

Додаток 1. Проєкт порядку

Додаток 2. Пояснювальна записка

Додаток 3. Порівняльна таблиця

Додаток 4. Форма Звіту