Гетманцев про РРО - перевірки та штрафи

14.09.23

Нагадуємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» для суб'єктів господарювання з 1 жовтня відновлюється відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги).

Голова Податкового комітету Данило Гетманцев звернувся до податківців, які готуються виходити на перевірки застосування РРО з 1 жовтня.

Він зазначив, що однією з найбільших перешкод в запровадженні надважливої реформи фіскалізаціі є обґрунтовані побоювання щодо упередженого ставлення до бізнесу в процесі перевірок. Пошук дрібниць, які не мають жодного значення для фіскальних цілей, але можуть формально трактуватися як правопорушення. 

"Наголошую - перед вами не стоїть завдання зібрати штрафи, змусити людей робити непотрібні речі. Ваше завдання - забезпечити прозорий законний податковий контроль за використанням РРО, а не за послідовністю букв в назві підприємця на чеку або за ідеальною цілісністю дійсної акцизної марки на пляшці в ресторані", - наголошує нардеп.  

Гетманцев звертає увагу на необхідності проведення розʼяснень та навчання ФОП-ів в ході перевірочних заходів.

"Переконаний, зараз саме той час і випадок, коли ми можемо і повинні переломити 30-річну історію взаємної недовіри фіскала та підприємця, започаткувавши щирий, людський діалог, спрямований на єдину спільну мету — Перемогу", - підсумовує він.