Компенсуємо працівнику роботу у вихідний день

26.02.24

Мінекономіки листомі від 08.05.2023 р. № 4706-05/20625-09 роз’яснило, як у военний час компенсувату працівнику роботу, яку він виконував  у свій вихідний день.

Автори листа нагадали, що особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами, у період дії воєнного стану визначає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX.

Норми цього Закону регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж КЗпП та інше законодавство про працю.

Вони пріоритетні на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами.

Згідно з ч. 6 ст. 6 Закону № 2136 у період дії воєнного стану норми статті 73 КЗпП не застосовуються.

Водночас інші норми законодавства про працю, які не суперечать положенням Закону № 2136-IX, продовжують застосовуватись у відносинах між працівником та роботодавцем у загальному порядку.

Так, статтею 72 КЗпП встановлено, що робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 КЗпП.

Отже, у разі, якщо працівник був залучений до виконання робіт у день, який є вихідним згідно з його графіком роботи, то робота у цей день має бути компенсована йому за нормами статті 72 КЗпП.