Англійська як мова міжнародного спілкування в Україні: що це означає для українців

06.06.24

Народні депутати остаточно підтримали президентський законопроєкт № 9432, який передбачає офіційне закріплення статусу англійської як мови міжнародного спілкування в Україні.

Про це повідомила заступниця голови фракції «Слуга Народу», заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«236 «так» на підтримку закону — це наша інтеграція в цивілізований світ, а також в спільний західний простір», – заявила вона.

Як зазначила парламентарка, ініціатива Президента про впровадження англійської мови на всіх рівнях суспільного життя є вкрай важливою, оскільки відповідає нашим євроінтеграційним прагненням.

Водночас, за її словами, застосування англійської на всіх рівнях — необхідна умова нормальної роботи інвесторів в Україні, відновлення та туризму.

Народна депутатка пояснила: законопроєкт визначає категорії держслужбовців, які обов’язково мають володіти англійською.

– Держслужбовці категорії А, голови місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників; 2 роки після припинення воєнного стану щоб підготуватись.

– Для держслужбовців категорії Б і В, працівників прокуратури, Нацполу (старшого і середнього керівного складу), податкових та митних органів встановлений термін в 4 роки після війни на вивчення англійської для отримання відповідної посади.

«Інформація про культурні заходи, архівні документи, музейні експонати повинна мати ENG-версію. Від сьогодні є два роки підготуватись», – додала Кравчук.

Крім того, пояснила вона, на вокзалах, автовокзалах, аеропортах, у деяких видах транспорту інформація має дублюватися англійською мовою. Це станеться вже за 2 роки після набрання чинності цього закону.

«Використання англійської для навчання в садочках та інших дошкільних закладах для малечі. Ця норма вступає в силу з вересня 2026 року», – повідомила Євгенія Кравчук.

Як уточнила парламентарка, до ухвалення законопроєкту було опрацьовано 337 пропозицій, що надійшли від народних депутатів.

Серед важливих моментів Євгенія Кравчук виокремила наступні:

– були відхилені поправки, спрямовані на розширення сфери дії проєкту закону на інші мови — тільки англійська

– деякі норми щодо обов’язковості застосування англійської мови в окремих сферах суспільного життя були помʼякшені (зокрема, в освітньому процесі для дітей раннього і молодшого дошкільного віку, на маршрутах внутрішніх пасажирських перевезень, якими не користується значна кількість іноземних громадян);

– доручення Кабінетові Міністрів протягом 6 місяців про розроблення і затвердження державної цільової програми щодо сприяння вивченню та застосуванню англійської мови в Україні.

– важливо, що всі виплати або надбавки за знання англійської на вищому рівні передбачені законом почнуть працювати тільки після припинення або скасування режиму воєнного стану.

Також, розповіла народна депутатка, врахували правку для підтримки у майбутньому кінотеатрів, які користуються можливістю показу фільмів англійською мовою (квота наразі встановлена 10 % і такою ж залишається – без змін).

«А саме передбачили таку можливість на законодавчому рівні, що при показі фільмів іноземною (окрім російської), субʼєкти зможуть не боятись вийти в мінус і держава підтримає їх важливу ініціативу для населення. Та, звісно, такі витрати будуть схвалені КМУ тільки у належний для цього час. Ну і, звісно жодним чином на покази українською чи дубляж це не вплине», – підсумувала Євгенія Кравчук.