Чи застосовується до посадових осіб адмінвідповідальність за порушення строків розрахунків за операціями ЗЕД?

14.06.24

Чи застосовується до посадових осіб підприємства адмінвідповідальність за порушення строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів?

Не застосовується.

Відповідно до статті 1621 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку здійснення валютних операцій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб юридичних осіб (крім уповноважених установ), громадян – суб'єктів підприємницької діяльності від 1000 до 3000 нмдг (тобто від 17 000 грн. до 51 000 грн).

При цьому пунктом 4 ч. 1 ст. 14 Закону України від 21.06.2018 р. № 2473-VIII "Про валюту і валютні операції" передбачено, що за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення строків за операціями з експорту та імпорту товарів, відповідальність за яке встановлюється згідно із статтею 13 Закону № 2473) можуть бути застосовані: до фізичних осіб, посадових осіб уповноважених установ, посадових осіб юридичних осіб – заходи впливу у вигляді штрафів, передбачені КУпАП.

Частиною п'ятою статті 13 Закону № 2473 встановлено, зокрема, що порушення резидентами строку розрахунків, встановленого згідно із статтею 13 Закону № 2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 % суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Відповідальність, передбачена ч. 5 ст. 13 Закону № 2473, не застосовується до резидентів – суб'єктів господарювання, що вчинили відповідне правопорушення, якщо імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії постанови КМУ "Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації" від 09.04.2022 р. № 426 (п. 13 ст. 16 Закону № 2473).

Таким чином адміністративна відповідальність за порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до посадових осіб юридичних осіб не застосовується.