Розблокування ПН після анулювання реєстрації платника ПДВ: чи можливо?

18.06.24

Чи будуть зареєстровані в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних, реєстрацію яких було зупинено, якщо на дату прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, статус платника ПДВ постачальника анульовано, а документи для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, платником надані до дати анулювання?

Так, будуть зареєстровані, за умови достатньої реєстраційної суми (визначеної п. 2001.3 ПКУ), або за рахунок ∑Перевищ. зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ПопРах за умови, що сума ПДВ, вказана в незареєстрованих податкових накладних в повному складі включена до складу податкових зобов’язань податкової декларації за відповідний період та платником сплачено всі задекларовані зобов’язання з ПДВ до бюджету.

Для розрахунків коригування (у випадку зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) на користь їхнього постачальника (продавця)) умовою для реєстрації в ЄРПН є наявність на дату набрання чинності рішення про реєстрацію розрахунку коригування реєстраційної суми (визначеної п. 2001.3 ПКУ) у контрагента-покупця.