У 2024 році держава забезпечить оплату послуги “Муніципальна няня” для 3 тисяч родин

23.06.24

Програма “Муніципальна няня” – це програма, що дозволяє батькам, які виховують дітей до 3-х років і потребують підтримки, скористатися послугами няні. Програма не нова, створена у 2019 році.

Протягом свого існування вона змінювалась, реагуючи на виклики часу. у 2023 році було чітко встановлено, що цією послугою також можуть скористатися батьки з інвалідністю, та батьки, у яких діти мають серйозні хвороби.

Крім того, держава також підвищила вартість відшкодування послуги, після 2023 року його розмір становить понад 7 тис. грн. У 2024 році до категорії людей, які можуть скористатися послугами, також додалась категорія батьків-внутрішньо переміщених осіб. Щоб батьки мали час на перенавчання, працевлаштування та адаптацію. 

Родина, яка має право і бажання скористатися послугою, може самостійно обрати людину, яка надаватиме послуги няні. А держава - відшкодує вартість надання цих послуг.

Про умови та можливості скористатися програмою в ефірі “Громадського радіо”  розповіла заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва. 

“У 2024 році ми змінили кількість дітей, яких може доглядати така няня – до 3-х дітей, якщо це фізична особа-підприємець, або до 6-ти дітей, якщо це – юридична особа. Це дозволить забезпечити соціальні контакти дитини, та і у няні з’являються додаткові фінансові стимули. Необхідно укласти договір з такою неняю та звернутися до органів соціального захисту населення у своїй громаді”, – зауважила Уляна Токарєва.

Ця програма ні в якому разі не замінює дитячого садочка. Тобто, якщо у громаді, офіційно за рішенням міської влади, функціонує дитячий садок, то безперечно важливо, щоб батьки віддавали дитину в дитячий садочок. Тому що, окрім доглядових послуг, вихователі можуть кваліфіковано надавати послуги розвитку й виховання. 

На цей рік у державному бюджеті закладено можливість оплатити муніципальну няню для 3 тис. українських родин. На наступний рік — очікуємо збільшення цієї цифри до 6 тис. родин.