Готується Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати допомоги по безробіттю

20.06.24

На своєму сайті Мінекономіки оприлюднює доопрацьований проект наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення” (далі – проект наказу).

Проект наказу розроблено з метою приведення у відповідність до законодавства, зокрема, Закону України від 21.09.2022 р. № 2622-IX, процедури розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення.

Положеннями Закону № 2622, зокрема внесено зміни до пункту 18 частини другої статті 22 Закону України “Про зайнятість населення”, якими встановлено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальні органи відповідно до покладених на них завдань, проводять розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні, та Пенсійним фондом України.

Таке розслідування здійснюється шляхом звіряння відомостей, поданих особою під час реєстрації, та/або даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також шляхом інформаційного обміну з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні, щодо знаходження за межами України осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного або які бажають отримати статус зареєстрованого безробітного.

У разі потреби розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення здійснюється шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

Разом з тим треба зазначити, що пунктом 1 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. № 375, встановлено, що Мінфін є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, зокрема державну фінансову політику, а також забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема у сфері контролю за дотриманням бюджетного законодавства, державного фінансового контролю, державного внутрішнього фінансового контролю.

Підпунктом 24-1 пункту 4 цього Положення встановлено, що Мінфін відповідно до покладених на нього завдань здійснює на підставі результатів аналізу персональних даних та інформації, що містить банківську таємницю, верифікацію та моніторинг достовірності інформації, поданої фізичними особами, зокрема для нарахування виплат, які здійснюються за рахунок коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 1 Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат” (далі – Закон № 324) верифікація – комплекс заходів щодо збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат.

Пунктом 1 частини першої статті 7 Закону № 324 встановлено, що органи, що здійснюють державні виплати, мають повноваження проводити додаткові перевірки інформації, наданої реципієнтами під час звернення за державними виплатами та опрацювання рекомендацій, наданих органом, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат.

Згідно із пунктом 6 частини першої статті 1 Закону № 324 орган, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат  – центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику.

Враховуючи зазначене, проектом акта необхідно визначити, що центри зайнятості проводять розслідування зокрема шляхом здійснення додаткової перевірки відомостей, поданих особою під час реєстрації, та/або даних, зазначених у документах страхувальника, що впливають на визначення права особи на призначення та виплату їй матеріального забезпечення на випадок безробіття, замість здійснення звіряння таких відомостей та/або даних.

Крім того, визначити порядок обміну інформацією між Державною службою зайнятості та Мінфіном відповідно до Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат” під час здійснення центрами зайнятості такої перевірки.

Одночасно треба зазначити, що абз. 2 ч. 1 ст. 20 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” зокрема встановлено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальні органи, з метою реалізації завдань, покладених на них відповідно до цього Закону та Закону України “Про зайнятість населення”, взаємодіють з податковими органами, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері праці, трудових відносин та зайнятості населення, іншими центральними органами виконавчої влади, Державною прикордонною службою України шляхом обміну відповідною інформацією про отримані особами, зареєстрованими в установленому порядку як безробітні, доходи від здійснення підприємницької діяльності, роботи за кордоном, виконання роботи за трудовим договором, у тому числі за сумісництвом, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими угодами (договорами), ведення особистого селянського господарства.

Отже, чинний Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Державної податкової адміністрації України від 13.02.2009 № 60/62, потребує перегляду положень відповідно до вимог законодавства про зайнятість населення, про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та інших нормативно-правових актів.

Зауваження та пропозиції стосовно проекту наказу у письмовій та електронній формі просимо надавати протягом місяця з дня опублікування цього оголошення за адресами:

Міністерство економіки України 01008, Україна, м. Київ, вулиця М. Грушевського, 12/2 або на адресу електронної пошти: o.Donska@me.gov.ua;

Державна регуляторна служба України

01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11 або на адресу електронної пошти: inform@drs.gov.ua.

Додаткові матеріали: