Виробнича інфляція прискорюється другий місяць поспіль

25.06.24

За даними Державною служби статистики, ціни виробників промислової продукції за травень 2024 (до квітня) зросли відразу на 7,2%.

У річному вимірі (до травня 2023 року) промислова інфляція прискорилась до 14,2%.

Це остаточно сигналізує про розворот і закінчення циклу зниження цін виробників, що тривав із невеликими перервами з вересня 2022 по березень 2024 року.  

Найбільше ціни виробників у річному вимірі зросли у таких галузях промисловості:

Постачання електроенергії, газу, пари (+23,7%)

Добування сирої нафти і газу (+18,2%)

Виробництво м’яса (+17,9%)

Виробництво фармацевтичних продуктів (+13,8%)

Виробництво молочних продуктів (+12,9%)

Отже, прискорення виробничої інфляцію містить у собі помітну енергетичну складову, що обумовлюється як підняттям цін на е/е для бізнесу, так і збільшенням витрат на альтернативні джерела енергії через руйнування е/е інфраструктури і обмеження у енергопостачанні. Іншим вагомим про-інфляційним фактором залишається дефіцит виробничих кадрів та збільшення витрат на оплату праці. У першому кварталі 2024 року середня зарплата у промисловості зросла на 23%.  

Водночас, у деяких галузях спостерігалась дефляція у річному вимірі, що обумовлюється менш сприятливою зовнішньою кон’юнктурою (металургія), державним регулюванням (обмеження експорт цукру до ЄС з 1 червня 2024 до кінця року, на тлі збільшення перехідних залишків з останнього врожаю) та іншими внутрішніми факторами:

-Виробництво цукру («мінус» 7,1%)

- Виробництво коксу і нафтопродуктів (-2,9%)

- Металургійне виробництво (-1,3%)

В цілому драйвером зростання промислової інфляції наразі виступає продукція реалізована у межах України (+17% рік до року), тоді як динаміка експортних цін виробників залишається стриманою (+4,1% рік до року).

Прискорення виробничої інфляції серед інших факторів чинитиме тиск на споживчі ціни у другій половині поточного року.