У Раді працюють над вдосконаленням законодавства про ТОВ

26.06.24

«Перші інвестори у Apple та Facebook отримували свої акції відповідно до узгодженої вартості компанії (тобто вартості її активів та капіталізації бізнесу), а не до розміру їх статутного капіталу чи номінальної вартості акцій», — розповідає секретар Комітету Ярослав Рущишин.

В Україні ж вартість активів, наприклад, вартість прав інтелектуальної власності створеного ТОВ, може суттєво відрізнятися від формального розміру статутного капіталу.

Чи справедливо, що розмір частки, яку отримує інвестор залежить від формального розміру статутного капіталу та чи стимулює це зовнішнього й внутрішнього інвестора вкладати свої кошти в розвиток підприємств? 

Спробували це з’ясувати та дізнатись позицію держави і бізнесу, провівши комітетські слухання на тему: «Залучення інвестицій (у формі додаткових вкладів) у капітал товариств».  Маємо на меті вдосконалити положення Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», а саме — дати можливість залучати інвестиції (у формі додаткових вкладів) у капітал без дотримання пропорційності розміру додаткових вкладів у капітал до процентного розміру частки в капіталі.

Захід відбувся за участі народних депутатів України, представників Мін’юсту, Мінекономіки,  Мінфіну, представників наглядової ради Української асоціації венчурного та приватного капіталу, експертного середовища та бізнес-асоціацій, науковців, аналітиків та інших стейкхолдерів.

Наразі спільно напрацьовуємо пропозиції до Рекомендацій слухань у Комітеті щодо вдосконалення законодавства, нормативно-правових актів та проведення організаційних заходів для економічного відновлення України».