Новий статус англійської мови в Україні: Президент підписав закон

27.06.24

Володимир Зеленський підписав Закон № 3760-IX , який закріплює статус англійської як мови міжнародного спілкування в Україні.

Документ набере чинності з дня його опублікування, крім окремих норм, які почнуть діяти після завершення дії воєнного стану.

Метою Закону є підвищення рівня конкурентоспроможності України, зростання її інвестиційної та туристичної привабливості, розширення застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для опанування англійської громадянами України. 

Серед іншого, Закон визначає категорії держслужбовців, які обов’язково мають володіти англійською мовою:

– держслужбовці категорії А, голови місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників; 2 роки після припинення воєнного стану;

– для держслужбовців категорії Б і В, працівників прокуратури, Нацполу (старшого і середнього керівного складу), податкових та митних органів встановлений термін в 4 роки після війни на вивчення англійської для отримання відповідної посади.

Закон передбачає обов'язкове вивчення і використання англійської мови на всіх рівнях освіти, у тому числі й у дошкільних закладах.

Також, Законом визначається застосування англійської мови в роботі органів влади, місцевого самоврядування, у сферах культури та охорони здоров’я.

Крім того, на вокзалах, автовокзалах, аеропортах, у деяких видах транспорту інформація має дублюватися англійською мовою. Це станеться вже за 2 роки після набрання чинності цього закону.

Як цей Закон змінить життя українців, ми писали тут.