Виробників енергії з біопалива планують звільнити від екологічного податку на викиди

17.07.24

Верховна Рада ухвалила у першому читанні євроінтеграційний законопроєкт № 9596, який передбачає запровадження нульового податку на викиди СО2 для установок, що працюють на біопаливі.

Про це повідомив народний депутат від фракції «Слуга народу, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Парламентар уточнив: законопроєкт передбачає внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива.

«Проєкт розроблено з метою застосування в Україні усталеної світової практики розвитку використання біопалива для виробництва енергії та стимулювання переходу підприємств з викопних видів палива (вугілля, газу, торфу) на біопаливо, яке є більш екологічно чистим, ніж традиційні джерела енергії», – зауважив народний депутат.

Данило Гетманцев також зазначив, що ухвалення законопроєкту є рекомендацією Європейської комісії, сприятиме збільшенню використання біопалива як альтернативного джерела енергії та зменшенню забруднення атмосферного повітря, а також стимулюватиме розвиток біопаливної галузі в Україні.