Чи має право спадкоємець повернути надміру або помилково сплачені суми ЄСВ у разі смерті ФОП?

19.07.24

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). 

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками ЄСВ є, зокрема, фізичні особи – підприємці, у тому числі фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів). 

Статтею 6 Закону № 2464 визначено права та обов’язки платників ЄСВ.     

Згідно з ч. 13 ст. 9 Закону № 2464 суми помилково сплаченого ЄСВ зараховуються в рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повертаються платникам у порядку і строки, визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, Пенсійним фондом та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. 

Повернення коштів ЄСВ у випадках помилкової або надмірної сплати сум ЄСВ передбачено Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 23.07.2021 р. № 417 (далі – Порядок). 

Обов’язковою умовою повернення надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ є заява платника про таке повернення, що подається до контролюючого органу, на рахунок якого сплачено суми ЄСВ, у випадках, встановлених п. 5 Порядку (п. 6 Порядку). 

Отже, у разі смерті фізичної особи – підприємця (крім електронних резидентів (е-резидентів) – платника ЄСВ його спадкоємець не має права на повернення надміру або помилково сплачених сум ЄСВ, оскільки у розумінні Закону № 2464 спадкоємець не є платником ЄСВ і на нього не розповсюджуються права та обов’язки платника.