Влада пропонує зменшити вартість міжнародних посилок для неоподаткування ПДВ

23.07.24

Урядовим законопроєктом № 11416 щодо змін до ПКУ передбачено зміни й у частині «оподаткування посилок» з-поза меж України. 

Нагадаємо, що діючим законодавством визначено, ПДВ не справляється, якщо вартість товарів, що пересилаються міжнародним поштовим або експрес-відправленням в одній посилці від одного відправника одному отримувачу не перевищує 150 євро. 

При цьому не важливо, юридичними чи фізичними особами є відправник чи отримувач. При перевищенні вартості у 150 євро ПДВ з посилок фізичним особам справляється з суми, що перевищує 150 євро. Тобто якщо вартість 200 євро, то ПДВ нараховується з 50 євро. 

Що ж пропонує Уряд?

Справляти ПДВ з усіх відправлень з-поза меж України, крім відправлень від фізичних осіб фізичним особам, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 45 євро.

При цьому «товари мають призначатись для особистого чи сімейного використання одержувачем, їх характеристики і кількість не повинні вказувати на те, що вони ввозяться з будь-якою комерційною метою», а також у посилках не має бути: 

  • підакцизних товарів; 
  • духів в обсязі більше 50 г або туалетної води в обсязі більше 250 мл або вісім унцій; 
  • кави в обсязі більше 0,5 кг або кавових екстрактів і есенцій в обсязі більше 200 г; 
  • чаю в обсязі більше 100 г або чайних екстрактів та есенцій в обсязі більше 40 г. 

При перевищенні суми у 45 євро ПДВ справляється з усієї суми. Тобто якщо вартість товару в посилці 46 євро, то ПДВ розраховуватиметься з усіх 46 євро.