Втрата годувальника: як родичам зниклого безвісти військового отримати пенсію у зв’язку із втратою годувальника

27.07.24

Правом на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника (за особу, зниклу безвісти за особливих обставин) можуть скористатись непрацездатні члени сім’ї, які були на його утриманні.

Право на отримання даного виду пенсії виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (ст.45 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV).

Хто має право на пенсію

Перелік осіб, які мають право на такий вид пенсії, визначено ст.36 Закону №1058. Зокрема, це:

  • діти (у т. ч. ті, які народилися до спливу 10 місяців з моменту, коли військовий зник безвісти), які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання;
  • діти зниклого безвісти, які є сиротами, до 23 років незалежно від факту навчання.
  • чоловік або дружина, батьки, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  • чоловік або дружина, а в разі їхньої відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років;
  • батьки і чоловік або дружина зниклого безвісти, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо внаслідок такого зникнення вони втратили джерело засобів до існування.

    Куди звертатися?

    Заяву на призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через вебпортал електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua/) з використанням кваліфікованого електронного підпису чи «Портал. Дія». У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

Які документи необхідно подати?

  • витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний код (за наявності);
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки з годувальником (свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб і т. д.);
  • документ, що підтверджує супутній статус (наприклад, для особи з інвалідністю – посвідчення особи з інвалідністю, для дитини, яка навчається у ВНЗ – довідка з відповідного навчального закладу тощо).

Важливо знати

  1. Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу, наявного у особи, зниклої безвісти за особливих обставин.
  2. Пенсія призначається на період, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.
  3. Пенсія призначається у розмірі:
  • на одного непрацездатного члена сім’ї – 50% пенсії за віком зниклого годувальника;
  • на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100% пенсії за віком зниклого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками;
  1. Члени сім’ї зниклого безвісти, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.