Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.07.23
706 0 Печатать

Заповнення додатка до декларації з туристичного збору

Яким чином заповнюється колонка 3 «Загальна кількість діб розміщення у місцях проживання (ночівлі)» розділу І додатка до декларації з туристичного збору?

Відповідно до підпункту 268.3.1 ПКУ ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 ПКУ, у розмірі до 0,5 %– для внутрішнього туризму та до 5 % – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Базою справляння туристичного збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 ПКУ (підпункт 268.4.1 ПКУ).

Форма податкової декларації з туристичного збору, затверджена наказом Мінфіну від 09.07.2015 р. № 636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору» (у редакції наказу Мінфіну від 30.11.2022 р. № 403), передбачає заповнення додатка «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору», який є її невід’ємною частиною, в тому числі колонки 3 «Загальна кількість діб розміщення у місцях проживання (ночівлі)» розділу І «Розрахунок податкових зобов’язань».

Згідно з приміткою 6 інформації до Додатка у колонці 3 зазначається загальна кількість діб проживання (людино-діб) за весь звітний період. Людино-доба – день, проведений особою в місці проживання (ночівлі).

При цьому, відповідно до пункту 1.3 розділу 1 Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджених наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 № 19, місце (ліжко-місце) – частина площі номера з ліжком, постільною білизною, рушниками та іншим інвентарем відповідно до категорії готелю, призначена та придатна для проживання однієї особи.

Таким чином, при заповненні колонки 3 Додатка до Декларації зазначається загальна кількість діб проживання (людино-діб) за весь звітний період по всіх місцях (ліжко-місцях) у розрізі внутрішнього та в’їзного туризму (без врахування осіб, які не є платниками туристичного збору згідно з підпунктом 268.2.2 ПКУ, та надали копії відповідних документів, що підтверджують їх належність до кола осіб, визначених підпунктом 268.2.2 ПКУ).

Водночас, у разі погодинного розміщення туристичний збір розраховується для кожного проживаючого (платника туристичного збору) з базою оподаткування – одна доба.

По материалам ГУ ДПС у Запорізькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям