Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.02.24
1365 0 Печатать

З 13 лютого діє оновлений порядок інформування про рахунки платників податків

Нагадуємо, що наказом Мінфіну від 13.12.2023 р. № 698 внесено зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів.  До речі, наказ № 698 було підкориговано наказом Мінфіну від 04.01.2024 р. № 5.

Зміни приводять норми Порядку № 721* у відповідність до положень Закону України від 12.01.2023 р. № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Згідо із Законом № 2888, зокрема, внесено зміни до статті 69 ПКУ, згідно з пунктом 69.2 якого обов’язок повідомляти контролюючі органи про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків покладено на банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг/емітентів електронних грошей.

До прийняття таких змін згідно з пунктом 69.2 ПКУ повідомляти контролюючі органи про відкриття/закриття рахунків платників податків були зобов’язані лише банки та інші фінансові установи.

Отже, інформації про відкриття/закриття рахунків платників податків у небанківських надавачах платіжних послуг та щодо відкриття/закриття електронних гаманців платників податків в емітентах електронних грошей до ДПС не надходило.

Тому Порядок № 721 доповнено положеннями, згідно з якими одночасно з банками та іншими фінансовими установами обмін інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платникам податків відбуватиметься також між ДПС та небанківськими надавачами платіжних послуг, а також положеннями, згідно з якими обмін інформацією щодо відкриття/закриття електронних гаманців відбуватиметься між ДПС та емітентами електронних грошей.

Відповідно змінено і назву Порядку № 721. Тепер він називається так: Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків / електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг / емітентах електронних грошей до контролюючих органів.

Таким чином Порядок приведено у відповідність до положень Закону України від 12.11.2023 р. № 2888-IX.

У тесті наказів № 698 та № 5 зазначено, що вони  набирають чинності з дня офіційного опублікування.  13 лютого документи були опубліковані у виданні "Офіційний вісник України". Таким чином, зміни набули чинноств із 13 лютого 2024 року.



* Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затверджений наказом Мінфіну від 18.08.2015 р. № 721 (у редакції наказу Мінфіну від 09.07.2019 р. № 292) (далі – Порядок № 721).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям