Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.06.24
1568 0 Печатать

Трудові книжки видаємо на руки! Зелене світло від Держпраці

Сайт Бухгалтер 911 нагадує, що перехід з паперових трудових книжок на електронні триватиме до 10.06.2026 р. Але багато роботодавців уже впорались із цією задачею. Тож постає питання: чи можна віддавати працівникам паперові трудові книжки, які уже оцифрували і дані з них передали до Пенсійного фонду?

Про це ми запитали у фахівців Держпраці. І вже готові поділитися з вами їх відповіддю. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX.

Пункт 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення»: включення ПФУ до реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників здійснюється протягом 5 років з дня набрання чинності цим Законом на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою. Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис.

І ось тут ключове питання: що саме закладали законотворці у фразу «після завершення цих робіт»?

Серед кадровиків, бухгалтерів та експертів у цій галузі існує 2 думки.

Що робити із оцифрованими ТК?

1. Відскановані (оцифровані) паперові ТК можна буде видати працівникам виключно після завершення п’ятирічного перехідного періоду — після 10.06.2026 року. А до цього дня вони мають зберігатись у роботодавця.

2. Відскановані (оцифровані) паперові ТК можна видавати працівникам після отримання підтвердження від ПФУ через Портал електронних послуг, що всі дані із ТК перенесені до РЗО. Тобто до 10.06.2026 року.

Лист Держпраці від 31.05.2024 № 2013/2/2.1-24а: якщо відсутні відомості про трудову діяльність внесено до реєстру застрахованих осіб, трудові книжки можна видати працівникам і до завершення п’ятирічного терміну. Ми із цим повністю згодні.

Адже беручи до уваги напружену ситуацію у всіх регіонах України через військову агресію росії, якнайшвидше видати працівникам їх оцифровані трудові книжки — ідеальний варіант для всіх. А який варіант обриєте ви? Напишіть будь ласка про це у коментарях. Нам дуже цікаво. Повний текст листа Держпраці вже за декілька днів з’явиться на сайті айфактор.

Там же у матеріалі журналу Оплата праці ви знайдете інструкцію та відповіді на питання, як саме дізнатись, що дані з трудової книжки потрапили до реєстру, а також як документально оформити видачу паперової трудової книжки.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям