Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про використання систем дистанційного обслуговування (лист НБУ від 30.12.2020 р. № 57-0009/80572)

Про використання систем дистанційного обслуговування (лист НБУ від 30.12.2020 р. № 57-0009/80572)

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 30.12.2020 р. N 57-0009/80572

Про використання систем дистанційного обслуговування

Національний банк України розглянув лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 10.12.2020 N 3631-06/73470-03 щодо здійснення операцій з використанням Приват24, Ощад24, Монобанк, Liqpay тощо та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність":

банківська діяльність - залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб;

банківські рахунки - рахунки, на яких обліковуються власні кошти, вимоги, зобов'язання банку стосовно його клієнтів і контрагентів та які дають можливість здійснювати переказ коштів за допомогою банківських платіжних інструментів;

розрахункові банківські операції - рух грошей на банківських рахунках, здійснюваний згідно з розпорядженнями клієнтів або в результаті дій, які в рамках закону призвели до зміни права власності на активи.

Статтею 1 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" встановлено, що переказ коштів - рух певної суми коштів з метою її зарахування на рахунок отримувача або видачі йому у готівковій формі. Для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Маємо зазначити, що для оперативного ведення клієнтом своїх рахунків у банку, здійснення переказів зі своїх рахунків клієнт банку може використовувати системи дистанційного обслуговування ("клієнт - банк", "клієнт - Інтернет - банк", "телефонний банкінг", "платіжний застосунок" та інші системи)1 та сервіси банків, що надають можливість ініціювати переказ коштів.

____________
1 Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена Постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 N 22

За інформацією банків Приват242, Ощад24/73 - є системами дистанційного обслуговування, а LiqPay4, Монобанк5 - сервісами банків, що надаються клієнтам, зокрема для проведення розрахунків, здійснення оплати за товари та надані послуги.

____________
2 https://bit.ly/3nCS7QT

3 https://bit.ly/32yAZmO

4 https://bit.ly//3r()mUZQ

5 https://bit.ly/3ahTdxj

Здійснення розрахунків з оплати товарів або послуг з використанням систем дистанційного обслуговування та сервісів банків за своєю суттю є переказом коштів з рахунку платника на рахунок отримувача (суб'єкта господарювання).

З огляду на викладене, оплата за товари (послуги) через Приват24, Ощад24, Монобанк, Liqpay шляхом переказу коштів з рахунку за розпорядженням клієнта є банківською операцією.

 

Заступник Голови

Олексій ШАБАН

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям