Обов’язок з оплати покладено на третю особу: наслідки з ПДВ

23.09.16

ДФС роз'яснила особливості складання, реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) під час виконання договору підряду про приєднання до електричних мереж і формування податкового кредиту з ПДВ за такими податковими накладними.

Попри те що згідно з умовами договору обов’язок оплатити товари (послуги) покладено на іншу особу, податкову накладну складає та реєструє в ЄРПН продавець товарів (послуг) на покупця (отримувача) таких товарів (послуг).

Водночас згідно з умовами договорів підряду платник не є отримувачем результатів виконаних робіт. Тож законодавчих підстав для складання підрядником-виконавцем податкової накладної та реєстрації її в ЄРПН на платника немає. У цьому випадку підрядник-виконавець зобов’язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН на замовника, який є отримувачем виконаних робіт (покупцем).

А оскільки замовник не здійснює оплати підряднику-виконавцю за виконані роботи, законодавчі підстави для віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту за такою податковою накладною у замовника відсутні.

Лист ДФС від 30.08.2016 р. № 14970/5/99-99-15-03-02-16