ДПС радить відкоригувати податковий кредит по ризиковим постачальникам

06.02.23

Під час  спільного он-лайн вебінару Генеральної дирекції ВГО «Асоціація платників податків України» та контролюючих органів розглядалися питання змін до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Нагадуємо, що Постановою КМУ від 23 грудня 2022 р. № 1428, яка набрала чинності 11 січня 2023 року, змінено форму додатка 4 до Порядку зупинення «Рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку». шляхом зазначення у відповідних полях рішень детальної інформація, за якою встановлено відповідність критеріям ризиковості платника податку, тип операції (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код згідно з УКТ ЗЕД /ДКПП/ умовним кодом товару, податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції.

Начальник управління координації роботи комісій та виявлення податкових ризиків Департаменту управління ризиками ДПС Олександр Осаволюк розповів, що ДПС заповнює ці розшифровки, але тут є деякі певні обмеження. Наприклад, у платника є десяток ризикових контрагентів і форма Рішення не дозволяє зазначити весь обсяг цієї інформації. На цей час йде мова про розширення деяких полів, разом з тим є певні обмеження на обладнанні серверу, тому комісіям ДПС рекомендовано у таких випадках заповнювати інформацію про ризиковість контрагентів у полі "Інше".   

У разі виключення платника з числа ризикових, то виключаються з переліку ризикових і його контрагенти, якщо вони були включені в число ризикових внаслідок здійснення операції з цим контрагентом. Але за відсутності інших підстав віднесення до ризикових. 

На запитання, що робити платнику, контрагенти якого не вживають заходів для виключення з ризикових, Осаволюк порадив відкоригувати податковий кредит та заплатити кошти до бюджету. Податківець назвав це ідеальним варіантом.