ДПС та митниця активно виявляють схеми ухилення від сплати ПДВ імпортерами

05.09.23

Триває спільна аналітична робота митниці та податкової з виявлення заниження вартості імпортованого товару та подальшого ухилення від сплати ПДВ в особливо великих розмірах.

Тільки за минулий тиждень виявлено.

Схема з ввезення на митну територію ТОВ «Ф» мʼяса:

  •  свинячі реберця у 5,4 рази;
  •  лопатки у 4,7 рази;
  •  печінки у 3 рази.

Крім того, з метою «оптимізації» сплати платежів до бюджету ТОВ «Ф» здійснює фіктивне придбання сала та м'яса свинячого, а також транспортних послуг.
 
Крім того, встановлено, що ТОВ «А», яке здійснює операції з імпорту транспортних засобів, ввезло авто за суттєво заниженими цінами (наприклад, ціна придбання 51 неушкодженого автомобіля марок AUDI, BMW та MERCEDES менша від $5 тис.). При цьому податкове навантаження підприємства 0%.
 
Також ТОВ «Н» у 2023 році імпортувало фармацевтичну продукцію із заниженням митної вартості у порівнянні із середньою ціною імпорту по Україні по вказаним вище товарам зазначеного суб’єкта господарської діяльності більше ніж в 24 рази, реалізуючи деякі позиції із збільшенням максимальної ціни від рівня імпортної у більше ніж 418 разів. Наведений суб'єкт протягом 2023 року має податкову ефективність на рівні 0%.  
 
Зазначені приклади є лише окремими проявами зловживань, що здійснює великий бізнес під час великої війни, крадучи гроші в армії.