У Раді планують змінити правила реєстрації платником єдиного податку

25.06.24

Група народних депутатів 19.06.2024 р. зареєструвала у ВР законопроєкт № 11352 «Про внесення змін до статті 298 Податкового кодексу України щодо державної реєстрації фізичних осіб-підприємців».

Ним пропонується внести до ПКУ зміни, які пришвидшать перехід на спрощену систему оподаткування фізичних осіб – підприємців першої та другої груп.

На сьогодні процедура їх реєстрації передбачає обов’язковість перебування на загальній системі оподаткування в місяці реєстрації ФОП і перехід на спрощену систему лише з першого числа наступного місяця.

При цьому фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку третьої групи мають можливість перебувати на спрощеній системі з першого дня державної реєстрації.

Законопроєктом передбачено застосування ФОП спрощеної системи першої або другої груп з першого дня реєстрації.

Коментуючи цей законопроект народний депутат Ніна Южаніна зауважила наступне: "Половинчасте рішення, як на мене, адже підприємці першої та другої груп сплачують єдиний податок за фіксованою ставкою і в такому разі незалежно від дати реєстрації змушені будуть всю суму податку сплатити за неповний перший місяць.

А це додаткові витрати для тих, хто щойно вирішив розпочати власний бізнес".