Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.01.21
24169 9 Печатать

Подання звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

Відповідно до статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ "Деякі питання реалізації норм Законів України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" та "Про зайнятість населення".

Відповідно до вищезгаданого Порядку звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані, за формою № 10-ПОІ (річна)

Звертаємо увагу, що за 2020 рік звітність подається за оновленою формою, затвердженою Наказом Міністерства соціальної політики України № 591 від 27.08.2020 р.

УВАГА! Звіти надаються тільки в паперовому вигляді безпосередньо до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів. Чинними законодавчими та нормативними актами не передбачено подання звіту за формою № 10-ПОІ (річна) в електронному вигляді.

У Звіті чітко і розбірливо має бути заповнено всі графи та рядки. Замість відсутніх даних проставляється прочерк. Виправлення підтверджується підписом керівника.

У заголовній частині до кодів організації-респондента додано ознаки неприбутковості відповідно до Реєстру неприбуткових установ та організацій (заповнюється за наявності) та форми фінансування (бюджет – 1, госпрозрахунок – 2, за рахунок членських внесків – 3, змішана – 4). Також потрібно зазначити, зокрема, код за ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це контролюючий орган та мають відповідну відмітку в паспорті), код території (КОАТУУ), код виду економічної діяльності (КВЕД), організаційно-правову форму господарювання (ДК 002:2004; КОПФГ) тощо.

У формі Звіту змінили розділ «Кількість працівників та фонд оплати праці», де щодо кількості працівників враховується розподіл за статтю (жінки та чоловіки), місцем проживання (місто або сільські населені пункти та селища міського типу), віком (від 18 до 35 років, від 36 до 60 років, понад 60 років).

У рядку 01 відображається середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік, яка визначається відповідно до пункту 3.2 глави Інструкції № 286, з розподілом за статтю, віком та місцем проживання.

У рядку 02 відображається середньооблікова кількість штатних працівників за звітний рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, з розподілом за статтю, місцем проживання та віком. Якщо фізичній особі, яка використовує працю найманих працівників, відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, вона збільшує показник рядка 02 на одиницю.

У рядку 03 відображається кількість осіб з інвалідністю — штатних працівників, які відповідно до нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю, повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем. Показник рядка 03 для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, визначається шляхом множення показника рядка 01 на 4%; для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1.

Дані щодо середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (рядок 01), середньооблікової кількості штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (рядок 02), та кількості осіб з інвалідністю, які повинні працювати на робочих місцях (рядок 03), відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, застосовується правило заокруглення до цілого: якщо після коми число від 1 до 4, заокруглення відбувається в бік зменшення, від 5 до 9 - в бік збільшення.

У рядку 04 відображається сума фактичних нарахувань із заробітної плати штатних працівників облікового складу, зазначених у рядку 01, за звітний рік.

У рядку 05 відображається середньорічна заробітна плата штатного працівника, яка розраховується за формулою наведеною у пункті 11 Інструкції  - Наказ №591.

У рядку 06 відображається сума коштів адміністративно-господарських санкцій, яку роботодавець повинен самостійно розрахувати та сплатити у разі невиконання нормативу (частина четверта статті 20 Закону).

Крім того, відповідно до пункту 2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 70 (далі – Порядок). роботодавець не позбавляється можливості надсилати рекомендованим листом відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Звіт за встановленою формою.

Роботодавцям, які ще не зареєстровані у Фонді соціального захисту інвалідів, слід подати реєстраційну заяву, бланк якої можна завантажити за посиланням.

По материалам Фонд соціального захисту інвалідів

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Светлана
06.01.21 07:27

ну для чего эта разбивка по месту жительства,возрасту,ж-м?Хотят ввести процентную норму по данным показателям?Например у нас мужчины,старше 50ти,женщин этой категории нет. Значит, неравенство по половому признаку?

Ответить
  • ***
06.01.21 09:34

надо перестать платить зарплату этим фантазерам, достали со своими нововведениями,  бухгалтера как подопытные

Ответить
  • Наталія
06.01.21 10:09

вже до цього часу можна було б зробити щоб відправляти як і всі звіти в електронному ,те саме і зайнятість по квотах

Ответить
  • Igor
06.01.21 11:12

..всегда задавался вопросом: положил с прибором на этот фонд, регистрацию и отчетность там.. дальше что?? Кто контролирует и штрафует?? На основании чего и СКОЛЬКО!?))

Ответить
  • Хм
07.01.21 11:38

Igor, мы тоже забили на них. Пишут злобные письма, но пока ничего не происходит

Ответить
  • Олександр
06.01.21 13:37

Igor, штрафуют они же. Контроль - воля случая. Но штрафы у них "нормальные". 

Ответить
  • Татьяна
06.01.21 11:32

Кто бы знал как у них сняться с регистрации. 5лет приходиться возить письма, о том в штате 4 человека

Ответить
  • Надежда
06.01.21 12:06

А на какой почтовый адрес отправлять ?? По Киеву?

Ответить
  • Ксения
07.01.21 13:03

А если у предпринимателя 7 наемных лиц, это считается 7 человек или 8 (с учетом самого предпринимателя)?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям