Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.02.23
7150 2 Печатать

Лікарняні сумісникам: інтрига 2023 року

Автор: Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці

Передача Пенсійному фонду функцій та обов’язків ФСС з 1 січня 2023 року потребувала внесення змін до відповідних законодавчих та нормативних документів. Здавалося, що саме під цим гаслом Закон про соцстрахування* було викладено у новій редакції. Але під шумок було підкориговано й норми щодо призначення лікарняних/декретних сумісникам. До чого призвели ці зміни — читайте далі.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Маленьке «АБО»

До 1 січня 2023 року допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах сумісникам:

— надавалася за основним місцем роботи ТА за сумісництвом (про що прямо було зазначено у ч. 1 ст. 30 Закону про соцстрахування (у редакції до 01.01.2023));

— розраховувалася окремо за основним місцем роботи ТА за сумісництвом (п. 30 Порядок № 1266*).

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Хоча для того, щоб отримати таку допомогу, сумісник повинен був надати своєму роботодавцю:

— копію листка непрацездатності, завірену підписом керівника та печаткою (за наявності) за основним місцем роботи — якщо такий лікарняний було оформлено у паперовому вигляді (е-лікарняний з’являвся сам у кабінеті страхувальника);

— довідку про середню зарплату, видану за основним місцем роботи та за іншими місцями роботи за сумісництвом. Для чого? Аби проконтролювати, щоб сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не перевищила розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
13.02.23 09:34

Когда Вы пишите "варіант з «помилкою» має право на існування" – НЕ МАЄ! То, что "свідомо обмежив можливість виплати допомоги" – да, с этим можно согласиться. Что касается "помилок" – я б не говорил так, а сказал бы: "варіант з «тупістю законодавця» має право на існування" (зачем стесняться? – нужно называть вещи своими именами!) 
Далее Вы пишите: "Хоча для того, щоб отримати таку допомогу, сумісник повинен був надати своєму роботодавцю: 
— копію листка непрацездатності, завірену підписом керівника та печаткою (за наявності) за основним місцем роботи — якщо такий лікарняний було оформлено у паперовому вигляді (е-лікарняний з’являвся сам у кабінеті страхувальника)" – это на практике действительно так и есть, но в законодательстве не найдёте того, чтоб было написано, что якщо лікарняний оформлено у паперовому вигляді...Т.е. имеем тупость законодателя по предыдущим версиям редакций законов и подзаконных порядков (ФСС в этом не видел противоречий и не пытался намекнуть законодателю о якобы "помилках" – следовательно: речь о тупости, а не помилках; более подробно писал в блогах https://buhgalter911.com/uk/blogs/post-1061273.html  https://buhgalter911.com/uk/blogs/post-1068255.html )Теперь ПФУ даёт ответы, исходя из действующих редакций Законов и подзаконных Порядков ("маскируя" и свідоме обмеження законодавцем можливості виплат сумісникам, и его тупость). Интересно, как теперь ПФУ будет разъяснять относительно выплат самозанятым лицам (в т.ч. и ФОПам), которые платят ЕСВ "за себя" и имеют основное место работы (например, по основному месту – в "отпуске за свой счёт")...  

Ответить
  • Михаил
13.02.23 11:41

Чіткі підстави для відмови в наданні домопоги для тимчасової непрацездатності викладено у ст 16 Закону 1105 Робота за сумісництвом там відсутня, а сумісники доси сплачують внески ЄСВ, тож вони у разі настання страхового випадку мають право на страхову виплату ( так зазначено у ст 9)

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям