Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.09.23
1320 0 Печатать

Нацбанк запустив сайт з фінансової грамотності “Гаразд”

Національний банк України презентував cайт з фінансової грамотності “Гаразд”. Його запуск – один із кроків на шляху з підвищення фінансованої обізнаності та захисту прав клієнтів фінансових установ, що є пріоритетами роботи Національного банку.

Освітній сайт “Гаразд” – це безкоштовна онлайн-платформа, завдяки якій українці зможуть здобути рівень фінансових знань, достатній для ухвалення відповідальних рішень щодо персональних фінансів.

“Презентуємо довгоочікуваний великий соціальний проєкт – освітній сайт з фінансової грамотності з дуже звучною для українців назвою “Гаразд”. Це доступний зручний інструмент для навчання фінансовій грамотності, що системно і простою мовою надає відповіді на складні запитання щодо фінансового ринку. Сподіваємося, що насамперед ним скористаються освітяни, щоб навчати фінансовій грамотності і молодь, і більш досвідчене покоління. Наша мета – зробити українців готовими до різних фінансових викликів, навчити їх бути фінансово стійкими. Це також внесок Національного банку в економічне зростання, адже фінансова грамотність – це запорука фінансового добробуту населення та важлива передумова для фінансової стабільності”, – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

В умовах війни українці зіштовхнулися з безліччю нових викликів, вирішення яких потребує певного рівня фінансової обізнаності та знань з управління особистими фінансами. Серед них – зростання кількості випадків платіжного шахрайства, кіберзлочинів та соціального інжинірингу, необхідність збереження вартості заощаджень, потреба в оптимізації особистого чи сімейного бюджету, необхідність розвитку навичок фінансового ризик-менеджменту.

Тому головна перевага сайту з фінансової грамотності – ціннісна практична пропозиція для кожного українця, оскільки на платформі споживачі фінансових послуг зможуть знайти реальні рішення, що знадобляться в повсякденному житті: від алгоритму дій щодо оформлення депозиту чи кредиту до порад з планування власного бюджету та фінансового виховання дітей.

Структура онлайн-платформи складається з шести розділів: “Гроші”, “Фінансове планування”, “Депозити”, “Кредити”, “Шахрайство” та “Cтрахування”. Сайт також має дві спеціальні динамічні рубрики – “Лайфхаки” та “Питання дня”. У розділі “Питання дня” можна знайти відповіді на найпоширеніші запитання споживачів щодо депозитів, кредитів, роботи колекторів, страхування, шахрайства з платіжними картками тощо. У розділі “Лайфхаки” містяться поради про те, як ефективно користуватися фінансовими послугами та управляти своїми фінансами. Важливо зазначити, що на онлайн-ресурсі немає комерційної реклами чи просування фінансових послуг.

На момент запуску на сайті “Гаразд” уже розміщено понад 170 статей, проте платформа буде й надалі розвиватися, а кількість публікацій, рубрик та тем – зростатиме. Крім того, на сайті можна пройти один загальний та шість тематичних тестів, щоб визначити свій рівень фінансової грамотності. Якщо у знаннях користувачів сайту є прогалини, платформа запропонує перелік статей, що дадуть змогу краще орієнтуватися у вирі фінансової інформації.

Освітній сайт “Гаразд” створений Національним банком України за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у межах чотирирічної Програми технічної допомоги “Фінансова інклюзія задля економічного зростання”, яка реалізовується в партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні (GGF).

“Серед економічних викликів, спричинених вторгненням росії в Україну, підвищення фінансової грамотності в країні набуває все більшого значення. Саме тому ми підтримали Національний банк України у створенні цієї нової платформи. Це надасть українцям необхідні фінансові навички, що дасть змогу їм ефективніше справлятися з труднощами цього часу”, – зазначила Ліза Кестнер, регіональний менеджер IFC в Україні та Молдові.

Допомогу в реалізації проєкту надав Проєкт технічної допомоги Європейського Союзу “Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком (EU-FINREG)”.

“Фінансова грамотність важлива для всіх: кожного споживача окремо, розвитку фінансового ринку, а також суспільної довіри та фінансової стабільності України”, –підкреслила Міра Еріч-Йовіч, лідер команди експертів проєкту технічної допомоги ЄС “Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком” (EU-FINREG).

Більше інформації дізнавайтеся на сайті “Гаразд”: https://harazd.bank.gov.ua/.

Довідково

Повноваження, що передбачають заходи з підвищення рівня фінансової грамотності населення, Національний банк отримав у вересні 2019 року. Цей мандат закріплений у Законі України “Про Національний банк України” (п. 35, стаття 7).

Більше інформації про Міжнародну фінансову корпорацію (IFC) дізнавайтеся на сайті www.ifc.org

Проєкт міжнародної технічної допомоги “Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком (EU-FINREG)” (17.11.2017 – 16.07.2023) був спрямований на створення потужного середовища для розвитку небанківських фінансових послуг; надання допомоги українським органам влади в наближенні нормативно-правової бази та методів здійснення нагляду щодо: операцій з цінними паперами та інвестиціями, страхування, пенсійного забезпечення, небанківських кредитних установ, небанківських платіжних установ та інших небанківських фінансових послуг до європейських та міжнародних стандартів і практики. Більше інформації – тут.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям