Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.02.24
781 0 Печатать

Подання ЄСВ-додатка ФОПом, який уклав гіг-контракт з резидентом Дія Сіті

Чи подає ФОП платник ЄП Додаток 1 до Податкової декларації платника ЄП – ФОП, якщо першу половину звітного (податкового) року скористалася правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок відповідно до п. 919 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ № 2464, а на другу половину року уклала гіг-контракт з резидентом Дія Сіті?

Відповідно до частини першої ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками ЄСВ є, зокрема, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (e-резидентів) (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Відповідно до п. 4 частини другої ст. 6 Закону № 2464 платники ЄСВ зобов’язані подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника, про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп у складі Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (далі – Декларація), формують за себе додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1).

Згідно з ч. 6  ст. 4 Закону № 2464 особи, зазначені у пп. 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом України від 15 липня 2021 року № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон № 1667), звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення ними бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ, встановлену Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідно до абз. 1 п. 919 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (e-резидентів), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати
ЄСВ за себе.

Положення абзацу другого п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

При цьому такими особами розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 919 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абзац другий п. 919 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Враховуючи зазначене, норми п. 919 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 є спеціальними нормами, які діють у чітко визначений проміжок часу та відповідно мають пріоритет над загальними нормами протягом цього періоду, у зв’язку з чим фізична особа – підприємець платник єдиного податку, яка протягом всього звітного (податкового) року скористалася правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ, не заповнює та не подає Додаток 1 у складі Декларації, незалежно від того чи сплачено за неї ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці роботи резидентом Дія Сіті, з яким укладено гіг-контракт в порядку та на умовах, передбачених Законом № 1667.

По материалам Категорія 107.01.07

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям