Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.06.24
827 0 Печатать

Як виправити самостійно виявлені помилки в звітності з податку на прибуток?

Яким чином можливо виправити самостійно виявлені помилки в податковій звітності з податку на прибуток?

Існує 3 способи виправлення помилок у звітній декларації:

1. Звітна нова - Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період декларація має статус.

2. Уточнююча податкова декларація за формою чинною на час її подання (п. 50.1 ПКУ) - відповідно до п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ – це 1 095 днів) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації. При поданні уточнюючої Декларації у полях 2 та 3 зазначається звітний (податковий) період, за який здійснюється уточнення, тобто період з поля 2 співпадає з періодом вказаним у полі 3. 

Строк давності для самостійного виправлення помилок, що допущені платником у раніше поданій звітності, подовжується на період його зупинення з 18 березня 2020 року до 31 липня 2023 року (включно), оскільки з 01.08.2023 р. відновлено перебіг строку давності.

3. Складання додатку ВП ««Розрахунок податкових зобов’язань, за період у якому виявлено помилку»  до поточної декларації. В такому додатку уточнюються показники за попередні звітні періоди в яких виявлено помилки.

Хочу зазначити, кілька важливих нюансів щодо подання додатка ВП:

1. У складі декларації може бути поданий тільки один додаток ВП, тобто виправити можна показники лише одного звітного періоду, проте кількість помилок, які можна виправити, необмежена;

2. До додатка ВП не складаються додатки за період, що виправляється. І це можна віднести до переваг такого шляху самовиправлення. Проте іноді принципово важливо провести виправлення через додатки, в такому разі доцільно виправлятися уточненою декларацією;

3. Виправлення помилки доцільно оформити бухгалтерською довідкою;

4. Сплатити донараховані податкові зобов’язання, а також штрафні санкції та пеню (у разі наявності) необхідно не пізніше граничних термінів сплати податкових зобов’язань за поточною декларацією, у складі якої подається додаток ВП.

По материалам Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям