Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.08.21
11912 19

Як ефективно розблокувати накладну? (ч.1)

Ірина Нараєвська Адвокат з податкового права, партнер АО "Клочков та партнери", громадський діяч

Причини блокування накладних різні, отже, різні дії для їх розблокування. Що таке ризиковість платника, Таблиця даних платника, підготовка пояснення, скарги та звернення до суду розглянемо в статті.

Про зупинення реєстрації накладної податкова направляє квитанцію, в якій вказано на необхідність надати документи для розблокування. Однак перед тим, як подавати ці документи, варто визначити причину,за якою відбулась зупинка реєстрації накладної. Залежно від причини зупинення будуть різні алгоритми розблокування. Які саме будемо розбирати поступово.

Чому важливо визначити причину зупинки накладної?

Неправильні дії в розблокуванні можуть призвести до відмови в розблокуванні (пояснення, скарга). Звернення до суду є ефективним інструментом, але треба врахувати, що це тривала процедура, яка займає близько року. Окрім того, необхідно докласти зусиль, щоб податкова виконала рішення суду.

У квитанції вказана причина зупинки, але її не так просто знайти через значну кількість тексту:

«Відповідно до п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України, реєстрація ПН/РК від 07.07.2020 No1 в Єдиному реєстрі податкових накладних зупинена. Платник податку, яким подано для реєстрації ПН/РК у Єдиному реєстрі податкових накладних, відповідає п.8 Критеріїв ризиковості платника податку. Пропонуємо надати пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної в ПН/РК для розгляду питання прийняття рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних….»

Визначаємо підставу зупинки накладної:

• ризиковість операції (Критерії ризиковості здійснення операцій п.1–6);

• ризиковість платника (Критерії ризиковості платника податку на додану вартість п.1–8).

У прикладі наведена причина зупинення — п.8 Критеріїв ризиковості платника податку. Тобто, компанію внесли в перелік ризикових суб’єктів господарювання.

Ризиковість платника

Блокування накладних за причиною «ризиковість платника» означає, що діяльність компанії та всі її операції — сумнівні для податкової. Податкова проаналізувала компанію і включила в список «ризикових». Про що інформує компанію рішенням (Електронний кабінет, розділ «Вх./Вих. листування») у якомузазначає «претензії» до компанії.

Наслідком «ризикового» статусу є блокування 99 % накладних. Під час розгляду повідомлення та скарги для розблокування податкова відмовляє в 97 % випадків. Тому «ризиковим» компаніям розблоковувати накладні доцільно після виходу з ризиків.

У постанові Кабміну № 1165 вісім пунктів Критеріїв ризиковості платника. Сім із них чітко прописані, а п.8 загальний та неконкретний. З мого досвіду 93 % компаній ризикові за п.8. Загального переліку підстав, за якими компанії відносять до ризикових за п. 8 немає. Претензії за цим пунктом індивідуальні для кожної компанії.

Дії, які необхідно вчинити при «ризиковості»:

1. Встановити причину ризиковості.

2. Визначити помилки в діяльності компанії та виправити їх.

3. Змінити бізнес-процеси.

4. Подати інформацію про невідповідність критеріям ризиковості з пакетом документів.

5. Отримати позитивне рішення.

6. Розблоковувати накладні.

На сайті податкових розміщені телефони за якими можна уточнити претензії до компанії та, які документи необхідно надати для виключення компанії з переліку ризикових.

Інформація про невідповідність критеріям ризиковості подається до регіональної податкової (напр., м. Києва) в електронному вигляді через Електронний кабінет/Медок тощо. Комісія податкової розглядає їх 7 робочих днів. У комісії до 10ти працівників із різних підрозділів. Для того щоби вийти з ризиків у всіх підрозділів мають бути відсутні зауваження до діяльності компанії.

Рішення про включення в список «ризикових» також можна оскаржити в податковій центрального рівня (України) або в суді. На практиці, оскарження в ДПС України не працює (відсутній порядок), а суд триває до одного року. Строк на звернення до суду — 3 місяці з дати відповідного рішення.

Для порівняння:

● минулого року за рішення суду виключили з ризикових 12 компаній (м. Київ). За 4 місяці поточного року 14 компаній вийшли з ризикових за рішенням суду(м. Київ).

● приблизно 27 % компаній виходять із ризикових у досудовому порядку.

Після виходу з ризикових — зупинені податкові накладні не розблоковуються автоматично. Необхідно окремо проходити процедуру розблокування.

Отже, у разі зупиненні накладних насамперед необхідно звертати увагу на причину зазначену у квитанції.У разі «ризиковості» спочатку виводимо компанію з ризикових, а потім розблоковуємо накладні.

У наступній частині розглянемо підготовку повідомлення та скарги для розблокування накладних.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Светлана
19.08.21 08:03

бла-бла-бла

Ответить
  • СержК
19.08.21 08:40

На практике - пока не выполнишь все устные хотелки практически недоторканного и ничем не рискующего дяди с той стороны - можешь подавать пакеты на снятие рисковости до умопомрачения... Суд в течение года - помилуй Бог! Кто с Вами через год будет работать, не получая от вас налоговые?...

Ответить
  • Ирина
25.08.21 13:12

СержК, ще не зустрічала ризикову компанію, яка є сумлінним платником податів(((, частіше за все з метою податкового планування використовуються дуже ризикові інструменти і оптимізація "на всьому". Тому думаю що під " усними хотелками" мова йде про НеМінімальну заробітну плату та логічну організацію бизнес-процесів, оренду авто, складів, тощо.
Що ж щодо судового оскарження, то це завжди частина стратегіі, є випадки коли інших шляхів немає. І такий шлях не означає закриття бізнесу, а стимлює створеню обдуманої струтури.

Ответить
  • Мария
19.08.21 09:24

 Визначити помилки в діяльності компанії та виправити їх.. Это как?

Ответить
  • Нараєвська Ірина
19.08.21 14:06

Мария, зупинка реєстрації ПН у більшості випадків пов’язана з особливостями в роботі платника. У кожного бізнесу вони різні. Для прикладу можна навести здійснення діяльності без офіційного працевлаштування співробітників чи укладених договорі з оренди офісу/виробництва/складу. 
Виправивши подібні помилки можна подаватися на позбавлення Ризиковості

Ответить
  • Олександр
19.08.21 16:11

Нараєвська Ірина, налоговики должны говорить какие у них претензии, а не создавать проблемы. 

Ответить
  • Ирина
25.08.21 13:13

Олександр, так вони і говорять. Якщо спобувати зателефонувати в комісію, то завжди можна переговорити та дізнатися подробиці ризиків

Ответить
  • Вікторія
19.08.21 09:57

Подскажите, отправила документы - хотят еще платежки. Отправлять только платежки или весь пакет + платежки?

Ответить
  • Олександр
19.08.21 16:01

Вікторія, отправляйте их на х.... без платежек.

Ответить
  • Нараєвська Ірина
19.08.21 14:09

Вікторія, в кожному разі платіжки збільшують шанси на «розблокування» пн. А повнота пакету - термін завжди оціночний, тому для його підготовки важливий досвід 

Ответить
  • татьяна
19.08.21 10:15

Вікторія, отправлять весь пакет + платежки

Ответить
  • Ирина
19.08.21 10:14

Вікторія, отправляйте по максимуму весь пакет+ платежки, 

Ответить
  • Анна
25.08.21 17:42

Ирина,а приймають другий раз пакет копій документів? бо у мене не прийняли, зателефонувала, сказали, що система приймає тільки один раз повідомлення, сказали подавати скаргу. 

Ответить
  • Світлана
19.08.21 11:39

А можно просто поменять тех кто это придумал и убрать блоки -и ВСЕ

Ответить
  • Наталья
20.08.21 11:26

Добрый день. Предприятие признали ризиковим. А почему? В феврале сдала фин. отчетность. В первой квитанции написали. что ключи и сертификаты расположены на незащищенном месте. Получила вторую квитанцию - отчет приняли. И вдруг в налоговой решили. что на "незащищенном" значит и отчет не принят. По этой причине заблокировали накладные. Потом признали ошибку и сняли это "клеймо". И нам теперь собирать весь этот пакет для отмены блокировки?

Ответить
  • Ирина
25.08.21 13:15

Наталья, нажаль трапляються і такі випадки. однак віднесіться уважно до підготовки пантів документів для пояснень і сподіваюся отримаєте позитивний результат 

Ответить
  • Юрій
20.08.21 11:52

Скарги, суди, комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної справи це все до ... Шукати посередника.

Ответить
  • Ирина
25.08.21 13:24

Юрій, до нас приходить досить багато клієнтів після роботи з "посередниками" 
Разом з тим, неймовірка кількість компаній ніколи не стикалася з блокуванням! а ті хто стикнувся в 99% маю "бока" в роботі, дуже рідко це випадковість. Тому самі обирайте що підходть робота по усуненю "недоліків" чи гроші посередникам за рішення

Ответить
  • Наталья
21.10.21 14:59

В конце июля, при регистрации НН, за начало месяца  приостановили регистрацию. Четко была указана причина. (недостаток товара на складе).  Подложили док-ты, отправили прошло все отлично. Вторая половина месяца  прошла без этих проблем. Следующий месяц - снова та же проблема. Подложили, отравили, прошло.  И следующий месяц так же. А тут "оп" и четыре дня - мы п.8 Критерия. (приобрели у рызыкованых), хотя по сути импортеры большей части. И что тут им цеплять?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям