Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.04.23
60246 0

Відстрочка від мобілізації та виїзд чоловіків з України, якщо дружина інвалід 3 групи

Наявність дружини, інваліда 3 групи – це якраз та підстава для відстрочки від мобілізації, яку найчастіше військкомат не визнає і каже, що для відстрочення має бути 1 чи 2 група інвалідності. Але чи це так, розберемо в цій статті на прикладі судової практики.

Дуже часто у моїх передплатників виникає запитання, а якщо у них є дружина, інвалід 3 групи, чи вистачить цього для відстрочки від мобілізації або для виїзду за кордон. Питання дуже актуальне на сьогоднішній день.

Також рекомендую своє відео на тему відстрочки від мобілізації та виїзду чоловіків з України, якщо дружина інвалід 3 групи, за посиланням: https://youtu.be/WYZLgrI39ss 

 

Відстрочення від призову у воєнний час, якщо дружина інвалід 3 групи

 

Для того, щоб зрозуміти, чи є у Вас відстрочка від мобілізації чи ні, потрібно вивчити ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», яка якраз говорить про відстрочку від мобілізації та її підстави.

І в цій ст. 23  зазначено таке:

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи.

Зверніть увагу на важливий момент. Щодо батьків або батьків дружини в цій статті зазначено, що відстрочення від мобілізації є лише якщо вони є інвалідом 1 або 2 групи. Тут все чітко та ясно.

А ось щодо дружини написано, що відстрочка від армії має ті, хто має дружину з-поміж осіб з інвалідністю. І групу інвалідності тут не уточнено. Відповідно, відстрочка від мобілізації є за наявності дружини з інвалідністю 1, 2, 3 групи. Тобто. дружина, інвалід 3 групи, також дає декларація про відстрочку від мобілізації.

Документами, що підтверджують Ваше право на відстрочення, є свідоцтво про шлюб та документи про інвалідність дружини.

І як я вже жодного разу розповідала у своїх відео на каналі, навіть якщо військкомат не визнає Вашого права на відстрочку, все одно воно у Вас є. Ваше відстрочення військкомат не має повноважень давати чи відбирати. Відстрочення дає закон, а не військкомат. Тому всі суперечки з приводу визнаємо чи не визнаємо відстрочку вирішують просто. Доводимо документи про відстрочку до відома військкомату через канцелярію під штампік і під розпис або поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення, за жодних обставин не підписуємо добровільних згод на мобілізацію та відмовляємося від підпису мобілізаційних розпоряджень, вимагаємо складання акту причиною відмови вказуємо наявність відстрочки та те, що Ви довели це до відома військкомату. І далі за такими незаконними мобілізаційними розпорядженнями нікуди не є. Докладніше порядок Ваших дій можете побачити у моєму відео на тему: «Що робити, якщо відстрочка від мобілізації є, але не визнають» за посиланням: https://youtu.be/38x3zLnLtek 

Ну а для охочих довести свою думку в судовому порядку і спати спокійно, я до Ваших послуг. І якраз далі розберемо цю тему щодо відстрочення за наявності дружини інваліда 3 групи на прикладі судової практики.

 

Судова практика суперечок із військкоматом за наявності дружини інваліда 3 групи

 

Нещодавно моя увага привернула рішення Волинського окружного адміністративного суду від 20.10.2022р. у справі № 140/5304/22, з якою Ви можете ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106853303

Скажу відразу, це рішення стосується не відстрочки від мобілізації за наявності дружини інваліда 3 групи, воно стосується звільнення з військової служби за наявності дружини інваліда 3 групи.

Справа в тому, що Закон України «Про військовий обов'язок та військову службу» у ч. 4 ст. 26 також передбачає наявність такої підстави для звільнення з військової служби, як наявність дружини з осіб з інвалідністю.

І сформульована вона так само, як і підстава для відстрочки від мобілізації – що таке право мають особи, які мають дружину (дружину) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи.

І так само щодо дружини група інвалідності не уточнена, просто написано, що вона має бути особою з інвалідністю.

Тобто виходить, що у нас однакові підстави для відстрочення від мобілізації та для звільнення з військової служби щодо дружини з інвалідністю.

Тому висновки суду будуть аналогічними і в першому, і в другому випадку.

У рамках цієї справи військовозобов'язаний подав рапорт на звільнення, в якому вказав, що має дружину, інваліда 3 групи, додав копію довідки МСЕК про її інвалідність та свідоцтво про шлюб.

Військкомат відмовив йому у звільненні, вказавши, що воно можливе лише, якщо дружина інвалід 1 або 2 групи, і що ще потрібна довідка лікарської комісії про те, що дружина потребує постійного догляду, якої немає.

Загалом військкомат сказав свої стандартні фрази, які він говорить завжди, коли не визнає право на відстрочку від мобілізації або право на звільнення з військової служби.

І суд у цій справі зайняв чітку позицію.

Він зазначив, що закон передбачає можливість звільнення просто за наявності дружини з інвалідністю, незалежно від групи інвалідності, тому твердження військкомату, що має бути інвалідність лише 1 чи 2 групи не відповідають закону.

Також суд зазначив, що наявність довідки лікарської комісії про те, що дружина потребує постійного догляду – це окрема підстава для звільнення. У разі наявності у дружини інвалідності 3 групи такої довідки додатково не потрібно, сама собою інвалідність 3 групи – це підстава.

І в результаті суд зобов'язав військкомат звільнити військовозобов'язаного з військової служби за сімейними обставинами через наявність дружини з інвалідністю.

 

Виїзд з України для чоловіків за наявності дружини, інваліда 3 групи

 

Про відстрочку від мобілізації ми поговорили, тепер поговоримо про виїзд за кордон.

Скажу одразу, не варто плутати одне з одним. Виїзд за кордон та відстрочка від мобілізації – це різні підстави. Військкомат та Держприкордонслужба – це різні структури. Тому кожен з них може мати свої правила.

І відповім одразу на питання, що цікавить багатьох – для мети виїзду за кордон ніяка відстрочка від мобілізації від військкомати, ніякі його дозволи чи довідки не потрібні.

Тому, якщо Ви хочете виїхати за кордон у супроводі дружини інваліда 3 групи, то до військкомату Вам для цього йти не потрібно.

Вам потрібно зібрати пакет документів для виїзду відповідно до положень п. 2-1 постанови КМУ № 57 від 27.01.1995р., взяти дружину та виїжджати разом із нею.

Для виїзду з дружиною, інвалідом 3 групи, Вам потрібні паспорти, Ваші та дружини, свідоцтво про шлюб та документи про її інвалідність. При цьому врахуйте, що в даному випадку довідка МСЕК на підтвердження інвалідності не годиться. Для військкомату вона годиться, а ось для виїзду за кордон – ні.

Для підтвердження інвалідності дружини згідно з п. 2-1 вищевказаної постанови КМУ Вас потрібно мати або її посвідчення інваліда із зазначенням групи, або пенсійне посвідчення із зазначенням групи, або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причини інвалідності, або довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу. Цю довідку потрібно отримувати до УСЗН за місцем проживання інваліда.

Жодних оформлень доглядів або спільної реєстрації для виїзду з дружиною, інвалідом 3 групи закон не вимагає. Проте, враховуючи, що прикордонники не завжди розуміються на підставах для виїзду, зайвим не буде, якщо у Вас ще будуть при собі документи про спільну реєстрацію. При цьому це не обов'язково.

 

У цій статті я розповіла про Ваше право на відстрочку від мобілізації та на виїзд за кордон, якщо Ваша дружина – інвалід 3 групи, а також про різні нюанси, які можуть виникнути у військкоматі на прикладі судової практики, а також при виїзді за кордон. Також вже опубліковано багато відео та статей про кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації та просто про відповідальність за неявку на порядку денному, про те, як відмовитися від повістки законно, що робити, якщо не визнають відстрочку, тягнуть у військкомат та різні правила виїзду з України практично з усіх підстав. Раджу всім ознайомитись.

Також рекомендую своє відео на тему відстрочки від мобілізації та виїзду чоловіків з України, якщо дружина інвалід 3 групи, за посиланням: https://youtu.be/WYZLgrI39ss 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям