Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.11.23
4719 4

Ідентифікація пенсіонерів в Україні 2023 і скасування пенсії переселенцям

Зовсім нещодавно ЗМІ пройшла інформація, що всім пенсіонерам, які не пройдуть ідентифікацію до кінця року, пенсії скасують. І насамперед під загрозою переселенці. І всіх, хто зараз через війну в Україні був змушений переселитися в іншу країну або в іншу область, а також просто всіх пенсіонерів в Україні, хвилює питання, чи не скасують їм пенсії з початку наступного року. Тому в цій статті ми обговоримо, чи дійсно пенсії скасують, як їх зберегти, як пройти цю ідентифікацію та чи потрібно її взагалі проходити. Процес ідентифікації пенсіонера онлайн, який Ви зможете провести навіть з іншої країни, покажу на прикладі в однойменному відео. І навіть якщо Ви не особливо добре розбираєтеся в техніці, то легко зможете його повторити.

 

            Скасування пенсії переселенцям в Україні, чи правда це

 

            Для початку розберемося, звідки дме вітер. І чи справді українцям, а тим паче переселенцям, які змушені були покинути країну через те, що їм держава не змогла забезпечити безпеку, хочуть скасувати пенсії.

         Відповідь наступна. Про повне скасування пенсій пенсіонерам, як переселенцям, так і ні, не йдеться. Але йдеться про їхнє заморожування, якщо такі пенсіонери, і насамперед під загрозою ті, хто виїхав за межі України й отримав статус ВПО, не пройдуть ідентифікацію.

            Заморозка - це означає, що пенсію припинять Вам виплачувати, але не скасують. Її продовжать накопичувати на Вашому розрахунковому рахунку, але отримати Ви її зможете тільки після того, як пройдете ідентифікацію.

            Взагалі раніше до війни всі пенсіонери до 1 січня наступного року зобов'язані були з'явитися до ПФУ, до відділення банку і пройти свою ідентифікацію. І це стосувалося не тільки пенсіонерів, а також і одержувачів різних соціальних виплат. Під час війни це положення скасували, але зараз знову хочуть відновити.

            Логіка держави полягає в тому, що зараз триває війна. Багато пенсіонерів перебувають на непідконтрольних Україні територіях, хто з них живий, а хто помер, невідомо. І не завжди їхні родичі діють свідомо і повідомляють органи ПФУ про смерть пенсіонера. І на думку держави в інший спосіб дізнатися живий пенсіонер чи помер неможливо.

            При цьому, звісно ж, не враховуються інтереси звичайних громадян. Адже далеко не кожен пенсіонер, а тим паче зараз, здатний прийти в банк або в пенсійний фонд особисто. Також далеко не кожен має смартфон. А якщо й має, то не всі вміють користуватися Інтернетом. І це означає, що такі пенсіонери будуть змушені звертатися по допомогу до своїх дітей, онуків, сусідів. А якщо не впораються, то залишаться без пенсії.

            Скажу відразу, питання про обов'язкову ідентифікацію пенсіонерів ще не вирішене остаточно. Але можна вважати, що воно вирішене щодо тих, хто отримав статус внутрішньо переміщеної особи.

            Чому я кажу, що насамперед під загрозою переселенці?

            Є постанова КМУ № 637 від 05.11.2014р. "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам".

            Вона вже давно діє. І в ньому вже саме для ВПО передбачено обов'язок ідентифікації.

            Також на розгляді у ВРУ перебуває Законопроєкт № 9453 від 03.07.2023р. "Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України". І в ньому також передбачено обов'язок щорічної ідентифікації пенсіонерів. Його ще не ухвалили. Він поки що не набув чинності, але його вже взяли за основу і це може статися в будь-який момент.

         Тому висновок простий. Ідентифікацію пенсіонерам краще пройти всім, незалежно від того переселенці вони чи ні, можна особисто, можна онлайн. Але поки що обов'язку це робити всім ще немає, обов'язок поки що є тільки у переселенців.

            

 

            Ідентифікація пенсіонерів в Україні 2023 інструкція

 

      На відеоприкладі в однойменному відео я вже показую, як відбувається ідентифікація пенсіонера через Дію.

            Вам не потрібно для цього виходити з дому, не важливо, в якій Ви країні. Але Вам потрібно мати Інтернет, смартфон і бажано комп'ютер або ноутбук, або другий смартфон. Теоретично можна спробувати впоратися і просто з ноутбуком або одним смартфоном, але буде незручно і складніше.

            Розповім коротко, як це відбувається.

            Заходите в застосунок Дія, у розділ "Меню", обираєте "Дія.Підпис", активуйте його. Програма запропонує зробити Ваші фото, робіть їх так, як пишуть на екрані. Якщо все буде правильно, з'явиться повідомлення, що процедура пройшла успішно.

 Далі потрібно буде зайти на Портал ПФУ: https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InsPaymentMessage через "Дія.Підпис", отримати код для входу та його відсканувати.

            Після цього авторизація пройде успішно.

            Її успішність можна перевірити через "Дію" через "Історію авторизацій".

            

 

            Пенсія з 1 січня 2023 року, до якого числа потрібно пройти ідентифікацію

 

            

            Що стосується законів, то обговорювалося, що цю ідентифікацію всі пенсіонери зобов'язані пройти до 31 грудня 2023 року. Тепер обговорюють можливість продовження термінів для ідентифікації до 31 березня 2024 року, щоб уникнути черг.

            Але в нас у державі все нестабільно, і який закон ухвалять завтра, невідомо. Тому щоб потім не намагатися вирішити все терміново і за 5 хвилин, раджу виконати всі вищевказані дії заздалегідь.

 

 

У цій статті я розповіла, чи скасовуватимуть пенсії переселенцям та іншим пенсіонерам в Україні з 1 січня 2023 року, що робити, щоб зберегти пенсію, і показую, як проходить ідентифікація пенсіонерів онлайн. В інших відео, які вже опубліковано, розібрано питання, як подати заяву на призначення пенсії онлайн, як отримувати пенсію жителям непідконтрольних Україні територій, хто має право на соціальну пенсію, що робити, якщо бракує трудового стажу, і є ще багато корисної інформації. 

Раджу всім ознайомитися.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/orJngue5-fk 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • рептилиям
23.11.23 14:36

а вы уверены, что у всех пенсионров по пять смартфонов или ноутбук? или они могу это легко освоить, сколько уже можно глумиться над народом, чтобы ваши предки так мучились

Ответить
  • Юлфя
25.11.23 18:38

Скажіть, будь ласка, для проходження ідентифікації через 'ДіяПідпис' обов'язково мати паспорт нового зразка чи закордонний ? Я отримала свій у1999 році. Він підійде?

Ответить
  • Юлія
25.11.23 18:40

Забула  уточнити, проживаю на тимчасово оккпованій території . 

Ответить
  • Вера Тарасенко
03.12.23 21:53

Юлія, увы, для того, чтобы пройти это через Дию - нужен загранпаспорт биометрический или внутренний ИД карта. Все остальное только лично. И если на неподконтрольной территории находитесь - это почти нерешаемо. Одна надежда, что не примут закон. А если примут - только лично или судиться

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям