Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.01.24
6587 5

Виїзд чоловіків з України за новими правилами

Перетин кордону України зараз як ніколи став актуальним питанням для багатьох, особливо після того, як було опубліковано законопроєкти 10378 і 10379 від Безуглої, якими планують внести суттєві зміни до закону про мобілізацію. 

У підсумку під Новий рік багато хто намагався виїхати за кордон, але далеко не у всіх це вийшло. Ситуація нестабільна, хтось виїжджає без документів з військкомату, у когось їх вимагають. І в цій статті постараюся Вам роз'яснити останні зміни в Правилах виїзду з України. 

 

               Які зміни внесли в законодавство про перетин кордону України наприкінці року

 

               Як багато хто вже чув у моїх відео, до кінця 2023 року документи з військкомату для виїзду з України були не потрібні. І якщо у Вас були підстави для виїзду, то виїхати з України можна було незалежно від того, є у Вас відстрочка від мобілізації чи ні, ходили Ви до військкомату чи ні.

               Але 29.12.2023 р. все круто змінилося.

               29.12.2023 р. о 20:00 на кордоні України з Польщею фактично припинили випускати з України тих, у кого з собою немає документів з військкомату та оформленої відстрочки від мобілізації.

               Причому припинили випускати як самих інвалідів будь-якої групи, яким не було 60 років, так і їхніх супроводжуючих.

               Далі 30.12.2023 р. ситуація на кордоні стала трохи спокійнішою. І вже стали пропускати декого без військового квитка та оформленої відстрочки від призову.

               Але сказати, що всі повернулися до старих правил і документи з військкомату знову стали не потрібні, не можу.

               Станом на сьогодні статистика приблизно 50:50. Когось випускають на кордоні без документів з військкомату та оформленої відстрочки від армії, а когось ні. І в яку частину статистики Ви потрапите, передбачити неможливо заздалегідь ніяк.

               Приміром, зовсім недавно чоловіка в супроводі дружини інваліда 3 групи за кордон випустили без оформленої відстрочки від мобілізації, а от сина в супроводі батька інваліда 2 групи чомусь без відстрочки випускати не захотіли. І обидві ці ситуації сталися під час перетину кордону Україна Польща.

               Є й прямо протилежні приклади.

               І логіку прикордонників тут зрозуміти важко. Суцільний людський фактор. Комусь щастить, а комусь ні.

               При цьому хочеться розібратися все-таки з правового погляду, що ж змінилося в законодавстві про виїзд з України.

               І всі ми пам'ятаємо, що всі основні документи, які потрібні здебільшого для виїзду з України, у нас прописано, як правило, у п. 2-1 постанови КМУ № 57 від 27.01.1995 р. "Про затвердження Правил перетину кордону України". "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

               Так і що ж змінилося в цих Правилах наприкінці 2023 року?

               Відповідь - нічого. І абсолютно нічого.

               Усі правила виїзду залишилися ті самі, підстави для виїзду теж залишилися ті самі, і список документів, необхідних для виїзду, не змінився.

               І досі Держприкордонслужба не виставила жодного наказу чи нормативного акта, яким би хоч якісь зміни вносилися до Правил виїзду.

               Взагалі жодних документів про зміни немає.

               Єдине, що мені вдалося побачити, - це знову якась писулька у Фейсбуці. Де йшлося, причому в досить безграмотній формі йшлося, що тепер усім для виїзду потрібно отримувати відстрочку від мобілізації.

               Чому я кажу в безграмотній формі? Та тому що, по-перше, писулька у Фейсбуці не є нормативним актом і не може скасовувати положення закону.

               А по-друге, та в перерахуваннях категорій осіб, на яких це поширюється, узагалі з боку співробітників Держприкордонслужби допущено грубе порушення чинного законодавства та їхніх повноважень.

               У категоріях осіб, яким потрібно отримувати відстрочку, написано "фіктивні шлюби".

               І в мене питання, як взагалі працівник держоргану міг собі дозволити таке публікувати? І що він цим показує, крім своєї повної безграмотності? Взагалі це удар по престижу Держприкордонслужби як такої, на мій погляд.

               Хто взагалі такий співробітник Держприкордонслужби, щоб вирішувати, фіктивний у людини шлюб чи ні. На підставі яких саме документів він робить такий висновок. Можливо, він орган РАЦСу і вносить до реєстру запис про реєстрацію та анулювання реєстрації шлюбу. Або може у нього з'явилися повноваження судді щодо винесення рішення суду про визнання шлюбу недійсним.

               Адже всі ми знаємо, що твердження про те, що якийсь документ фіктивний, підроблений, повинно підтверджуватися рішенням суду про це, або рішенням органу, який його видавав, про те, що цього документа він не видавав, або про те, що, приміром, таке свідоцтво про шлюб є підробленим і в реєстрах не значиться.

               Загалом, усі ми спостерігаємо масове порушення прав людини і перевищення своїх службових повноважень з боку співробітника Держприкордонслужби.

               Та й ще оформленої як якийсь пост у Фейсбуці, що схоже стає модним.

Виїзд чоловіків з України сьогодні, що робити, якщо Вам відмовили

 

               Як я вже говорила вище, поки що статистика приблизно 50:50, когось пропускають на кордоні без документів з військкомату, а когось ні.

               І що ж робити, якщо Ви потрапили в ті 50%, яких пропускати не хочуть.

               Для початку відповісти, що у Вас повний список документів для виїзду згідно з п. 2-1 постанови КМУ № 57. І що в цій постанові в списку документів для виїзду немає документів з військкомату. Можете навіть показати прикордонникам пальцем той абзац, який стосується виїзду за Вашою підставою.

               І не піддавайтеся на провокації. Розмовляйте з позиції сили, якщо у Вас дійсно повний список документів для виїзду і Вас незаконно не пропускають. Це не Ви порушуєте закон, а вони. При цьому, не потрібно проявляти агресії. Розмовляйте стримано і холодно. Знаючи свої права.

               Ну а якщо все-таки Вас не пропустили, розвертайтеся, і хоч цього ж дня виїжджайте за тими ж самими документами через інший пункт пропуску.

               Дуже багато відгуків зараз, де люди виїжджали з 2 або третьої спроби, просто роз'їжджаючи від одного пункту пропуску до іншого.

               Тож не бійтеся пробувати. Іноді це єдиний спосіб виїхати.

               Ну і на випадок повного свавілля. Якщо він, звісно, буде. Таке трапляється дуже рідко. Але в поодиноких випадках буває. Як то кажуть 1-2% ймовірності, що це трапиться, але все-таки невелика ймовірність є.

Якщо на кордоні почалося явне свавілля і виклик співробітників ТЦК, то знайте, Ви взагалі не зобов'язані їх чекати. І тим більше з ними кудись іти. Розвертайтеся, йдіть, та й бажано хоча б на аудіозапис зафіксуйте всі ці незаконні дії, якщо такі мають місце бути. А потім засипте всіх співробітників скаргами.

               Якщо якісь співробітники СБУ або поліції намагаються Вам щось пред'явити, то все, з чим Ви не згодні, підписуйте зі словами не згоден. І вимагайте в копіях. Розмовляйте з ними холодно, з позиції сили. І повідомте, що якщо до Вас якісь претензії, то нехай викликають Вас на допит із повісткою і Ви прийдете з адвокатом. А без адвоката Ви взагалі з ними говорити відмовляєтеся і нехай хоч на голові стоять.

               

               Ну а якщо Ви скажете я боюся, не хочу ризикувати і як мені виїхати, то відповідь одна - оформляйте відстрочку від мобілізації, беріть військовий квиток, відстрочку, і тільки після цього виїжджайте. Практично всіх, у кого був повний список документів для виїзду і оформлена відстрочка від мобілізації пропускають без проблем.

 

               Виїзд за білим квитком повністю непридатних до військової служби

 

               Станом на сьогоднішній день спостерігається така статистика.

               Усіх, у кого є запис у військовому квитку про те, що його виключено з військового обліку на підставі 402 наказу, не пропускають. І їм у виїзді відмовляють.

               А ось усіх, у кого у військовому квитку запис, що його виключено з військового обліку на підставі п. 3 ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" пропускають.

               Ви запитаєте, а в чому різниця? Адже це ж одне й те саме, про одну й ту саму підставу для виїзду через повну непридатність до військової служби на підставі висновку ЛКК?

               Так, це дійсно так. З Вами повністю згодна.

               Але ось на сьогоднішній день статистика така і з нею нічого не можу вдіяти.

 

               У цій статті я розповіла про основні зміни в правилах перетину кордону України зараз. Решту питань буду висвітлювати в наступних відео та статтях.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/N_YwJHSIApc

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Elena
22.01.24 17:06

Не можу читати повністю матеріали
Доступ оплачено

Ответить
  • Адмін
22.01.24 20:52

Elena, Будь ласка, напишіть Ваше звернення нам на пошту support@id.factor.ua.
Також ви можете звернутися за телефонами: (066) 870-10-10 (097) 780-10-10

Ответить
  • Бух
23.01.24 11:22

спасибо

Ответить
  • Вадим
30.01.24 07:39

Кто там над КНДР смеялся?..

Ответить
  • Ігор
29.03.24 11:54

А як що вже 60 стукнуло, то які документи потрібні для перетину кордону?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям