Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.02.24
6876 0

Законопроєкт 10449. Огляд змін у правилах мобілізації

            Не встигли всі заспокоїтися після законопроєкту від Безуглої, як з'явився законопроєкт 10449, що не на багато відрізняється від нього. Який, м'яко кажучи, не дуже всіх порадував. І в цій статті дам короткий огляд змін, що на нас чекає, якщо його ухвалять у тій редакції, що зараз обговорюється. Далі основні моменти розберемо в окремих статтях.

 

            Електронні повістки та відповідальність за неявку до військкомату

            Кожного хочуть зобов'язати реєструвати електронний кабінет військовозобов'язаного і кожного хочуть зобов'язати з'явитися до військкомату за повісткою або ж без неї протягом 60 днів після ухвалення такого закону.

            А якщо не з'явитися, то військовозобов'язаному пропоную обмежити право на виїзд з України, обмежити право керування автомобілем і заблокувати всі банківські картки та розрахункові рахунки до моменту явки до військкомату.

            Арешту автомобілів і нерухомості поки що не передбачається. Величезних штрафів теж. Але і вищевикладеного цілком достатньо.

            Також не позбавлені цього обов'язку і відповідальності за неявку будуть і ті, хто виїхав з України.

            При цьому, для тих, хто виїхав, хочуть заборонити надання їм послуг консульств або посольств України без пред'явлення військового квитка.

            І хочуть унеможливити отримання закордонного паспорта без військового квитка.

            

            У кого заберуть відстрочку

 

            Відстрочка в інвалідів і 1, і 2, і 3 групи залишається, так само як і в тимчасово непридатних до військової служби.

            Відбирають повністю і безповоротно відстрочку від мобілізації у тих, у кого дружина - інвалід 3 групи.

            Також не можна буде оформити відстрочку від мобілізації тим, у кого батьки дружини, інваліди 1 або 2 групи або потребують постійного догляду.

            Не можна буде оформити відстрочку від мобілізації для догляду за родичем не першого ступеня спорідненості, приміром, онуком за бабусею, якщо у родича немає інвалідності 1 або 2 групи, а просто є довідка ЛКК про те, що він потребує постійного догляду. Такі відстрочки скасовуються.

            Взагалі неможливо буде оформити відстрочку від мобілізації по догляду за інвалідом 1 або 2 групи або тим, хто потребує догляду, не родичем.

            Відстрочка по догляду за батьками, дітьми, дружиною, чоловіком, які потребують постійного догляду, залишається без змін. І все також не залежить від наявності чи відсутності інших родичів.

            А ось по догляду за батьком або чоловіком, дружиною, інвалідом 1 групи відстрочку буде оформити складніше. Тепер уже обов'язково буде оформляти догляд за ними. Вводять норму по 1 родичу на 1 інваліда. І це можуть бути тільки родичі 1 ступеня споріднення (діти, батьки, чоловік, дружина). А якщо це родич 2 ступеня споріднення (онук, баба, дід, брат, сестра), то він оформити таку відстрочку зможе тільки якщо немає родичів 1 ступеня споріднення або вони фізично не можуть доглядати за інвалідом. При чому, як довести, що вони фізично не можуть доглядати, незрозуміло. У законопроєкті 10449 зазначено, що це визначатиметься порядком КМУ, про який поки ніхто нічого не знає.

            По догляду за батьком або чоловіком, дружиною, інвалідом 2 групи, також буде ще складніше оформити відстрочку від армії. Тепер теж обов'язково буде оформляти догляд. Норма 1 родич на 1 інваліда. І ця відстрочка буде можлива тільки якщо немає інших родичів або якщо вони фізично не можуть здійснювати догляд, і теж іде відсилання до неіснуючого поки що порядку КМУ щодо визначення такої фізичної неможливості.

            Щодо дітей відстрочка без особливих змін, як багатодітним, так і батькам дітей інвалідів та дітей, хворих на особливо тяжкі захворювання.

            Але зміни спіткали батьків одинаків. Якщо ухвалять законопроєкт 10449, стане неможливим через суд встановлювати факт того, що дитина перебуває на вихованні батька без участі матері. І цей популярний зараз варіант і швидкий для оформлення відстрочки буде втрачено. Залишаться тільки випадки, якщо мати померла, є рішення суду про визнання її померлою чи безвісти зниклою або про позбавлення її батьківських прав.

            У студентів відстрочка зберігається, але тільки якщо наступний рівень освіти на рівень вищий за попередній. І в аспірантів контрактників відстрочку забирають. Але якщо у Вас була відстрочка до цих змін, її зберігають до кінця поточного навчального року.

            У наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки, відстрочка зберігається.

            Більш детально зміни щодо відстрочки розберемо в окремому відео.

 

            Зміни в правилах виїзду з України

            Хочуть законодавчо закріпити норму, що виїзд з України буде неможливий без військово-облікового квитка без запису про взяття на військовий облік або про зняття з нього.

 

            Призовний вік по-новому

            Законопроєктом 10449 планується знизити призовний вік із 27 років до 25 років. Це той вік, у який тебе не можуть мобілізувати без твоєї добровільної згоди, якщо ти раніше не служив і не закінчував військову кафедру.

            І для осіб до 25 років хочуть запровадити базову військову службу.

Безоплатна конфіскація автомобілів

            Так, Ви не помилилися. В якомусь особливому передбаченому КМУ порядку стане можливим безоплатна конфіскація автомобілів, які визначатимуться як потрібні для армії.

 

            Зміни до правил звільнення з військової служби

            Запровадять граничний строк військової служби - 36 календарних місяців, після якого можна звільнитися за власним бажанням.

            Також отримуватимуть права на звільнення ті, хто звільнився з полону.

            Отримуватимуть право на звільнення інваліди та усиновителі, опікуни й піклувальники неповнолітніх дітей до 18 років.

            І на цьому плюси закінчуються. Далі мінуси.

            Втрачають право на звільнення ті, у кого дружина інвалід 3 групи.

            Втрачають право на звільнення ті, у кого батьки або дружина, або батьки дружини потребують постійного догляду і хто за ними оформив догляд.

            За доглядом за батьками дружини інвалідами 1 або 2 групи, або тими, хто потребує догляду, тепер теж звільнитися буде неможливо.

Взагалі втрачається право на звільнення просто через наявність батьків або батьків дружини, 1 або 2 групи, або дружини, інваліда 1, 2 або 3 групи, без оформленого догляду за ними. Тепер це взагалі не підстава для звільнення буде.

За наявності чоловіка, дружини або батьків, інвалідів 1 або 2 групи звільнитися буде складніше. У всіх випадках потрібно буде оформляти догляд. 

По догляду за інвалідом 1 групи зможе звільнитися тільки 1 родич і 1 ступеня споріднення, або 2 ступеня споріднення, якщо відсутні родичі 1 ступеня споріднення або якщо вони фізично не можуть доглядати. При чому можуть чи не можуть вони фізично це робити - визначатиме КМУ незрозуміло поки що яким порядком.

По догляду за інвалідом 2 групи зможе звільнитися тільки 1 родич 1 ступеня споріднення, і тільки якщо немає інших родичів або вони фізично не можуть доглядати, що буде визначено за порядком КМУ.

У цій статті я дала короткий огляд змін за законопроєктом 10449. Решту питань буду висвітлювати в наступних статтях.

 

            Посилання на першоджерело: https://youtu.be/iwysiAiSn90 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям